© Colourbox

T-shirten som visar om man har vätskebrist

Tyska forskare håller på att utveckla en t-shirt som ändrar färg om man är på väg att få vätskebrist under träningsrundan. Färgskiftningen är ett resultat av en enkel kemisk reaktion. När t-shirten svettas ned med vätska som innehåller syra, så ändras färgen till gul. På så sätt vet man att det är dags att dricka. Den gula färgen försvinner sedan i tvätten, och tröjmaterialet färgas inte gult förrän man börjar svettas ordentligt igen.

19 oktober 2010

Tyska forskare håller på att utveckla en t-shirt som ändrar färg om man är på väg att få vätskebrist under träningsrundan.

Färgskiftningen är ett resultat av en enkel kemisk reaktion. När t-shirten svettas ned med vätska som innehåller syra, så ändras färgen till gul. På så sätt vet man att det är dags att dricka. Den gula färgen försvinner sedan i tvätten, och tröjmaterialet färgas inte gult förrän man börjar svettas ordentligt igen.

När t-shirten kommer ut i butikerna är inte fastställt. Forskarna arbetar också med andra färgämnen som ska kunna mäta det salt och de mineraler man svettas ut.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: