Värktabletter förstör effekten av styrketräning

Forskning visar att vanliga receptfria läkemedel hämmar muskeltillväxten.

30 augusti 2017 av Jesper U. Larsen

Om du styrketränar för att bli större och starkare, så gör du klokt i att hålla igen med värktabletter. En svensk studie visar att inflammationshämmande läkemedel som finns att köpa receptfritt, hämmar muskeltillväxten i samband med styrketräning.

I studien användes Ibuprofen, vilket många motionärer och elitidrottare äter mot muskel- och ledvärk. Läkemedlet är en så kallad NSAID (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drug), som verkar smärtlindrande och febernedsättande samt minskar inflammation.

Stor skillnad på träningseffekt

Forskarna delade in ett antal 18-35-åriga män och kvinnor i två grupper. Den ena gruppen fick inta en relativt hög dos NSAID (1 200 mg ibuprofen/Ipren per dag, motsvarande en normal dagsdos) i åtta veckor. Den andra gruppen fick inta en låg dos NSAID (75 mg acetylsalicylsyra per dag) under lika lång tid.

Under de åtta veckor som studien pågick ägnade sig bägge grupperna åt övervakad styrketräning för lårmusklerna 2–3 gånger i veckan. Och resultatet var tydligt: efter åtta veckor hade de försökspersoner som hade fått lägst doser med NSAID, uppnått cirka dubbelt så stor muskeltillväxt som de som hade fått högst doser.

Sämre muskelstyrka

Muskelstyrkan påverkades också negativt av ett stort intag av inflammationshämmande medicin, dock inte lika markant.

– Våra resultat tyder på att unga människor som styrketränar för att öka muskelmassan och bli starkare, bör undvika regelbundet intag av stora doser med antiinflammatoriska läkemedel, säger Tommy Lundberg vid Karolinska Institutet, som var huvudansvarig för studien.

Vill du ha reda på ännu mer om allt från styrketräning till skador och motivation, så ska du teckna en prenumeration på Aktiv Träning HÄR. I magasinet får du alla nya rön om träning samt inspiration till hur du ska leva ett sundare och mer aktivt liv.

Källa: Karolinska Institutet/Acta Physiologica

Ge din träning en boost!

Just nu kan du få de suveräna bluetooth-hörlurarna Sudio TRE Sport för ett lika suveränt pris tillsammans med Aktiv Träning. Sudio TRE Sport är tillverkade i en exklusiv skandinavisk design. Förutom att ljudet är utmärkt och passformen är perfekt, så är batteritiden hela 9 timmar vid användning, 10 dygn i standby-läge och räckvidden är hela 15 meter. Hörlurarna är dessutom svett- och vattenavvisande, de har röststyrning och musiken kan styras och mobilsamtal kan besvaras utan att du behöver ta upp mobilen ur fickan.

Få Sudio TRE Sport tillsammans med 4 nummer av Aktiv Träning för BARA 179:50 kr (+ 39:50 kr i porto). Du sparar hela 887 kr. Men vänta inte för länge – vi har bara ett begränsat antal. Läs mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många kilometer cykelpendlar du varje dag?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig