Vad är explosiv styrketräning?

Jag har läst att man ska styrketräna explosivt för att få största möjliga utbyte av sin insats. Vad innebär det?

Det som utmärker de bästa idrottarna i världen, är deras förmåga att utveckla stor kraft och utföra explosiva rörelser. Just därför är explosivitet ett centralt begrepp i idrottssammanhang. När fotbollsspelaren sparkar bollen mot mål gör han det med en explosiv rörelse som på en mikrosekund utvecklar stor kraft.

När tyngdlyftaren lyfter en skivstång som böjer sig av de tunga vikterna använder han också sin explosiva styrka. Om han skulle försöka att långsamt baxa upp den tunga vikten över huvudet skulle han inte alls orka lyfta lika mycket.

I samband med styrketräning så stimulerar den explosiva rörelsen dina muskler till att bli extra stora, och du tränas också i att utföra en rörelse snabbt och kraftfullt. Du tränar explosivt genom att uföra rörelsen med en snabb, stötliknande rörelse.

När du t.ex. tränar i bänkpress, där du pressar skivstången bort från bröstet, så är det en bra idé att göra det med en explosiv rörelse, medan du sänker tillbaka skivstången i ett betydligt långsammare tempo.

Det ska understrykas att inte alla övningar ska utföras explosivt. Tekniskt svåra övningar kräver särskilt i början en inlärningsfas, där du utför dem i ett lugnt och kontrollerat tempo, så att du inte riskerar att råka ut för någon skada.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Känner du dig otrygg att springa i mörkret?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: