© istock

Tre tips för att få större rörelseutslag

Det är bra om du uppnår full range of motion när du tränar dina muskler

I vissa övningar kan du öka rörelseutslaget med små justeringar.

Bänkpress

I bänkpress använder man mest bröstmusklerna och axlarna i den nedre delen av rörelsen, och mest triceps i den övre delen av rörelsen. Därför är det viktigt att träna med full range of motion om du vill träna bröstmusklerna så effektivt som möjligt. 

Hantlar kan t.ex. vara bra att ha. När du kör bänkpress med skivstång är du nämligen tvungen att avsluta rörelsen när stången nuddar bröstkorgen. Med hantlar kan du däremot gå lite djupare ned i slutet av rörelsen, vilket gör att bröstmusklerna sträcks ut lite mer.

Biceps curls

Biceps curls finns i många olika varianter, och oavsett vilken du väljer bör full range of motion alltid vara obligatoriskt. Om du vill sträcka ut bicepsmuskeln så mycket som möjligt, kan det vara bra att göra övningen med hantlar och sitta på en snedbänk.

Bulgarian split squat

I bulgarian split squat har du ena foten uppe på en bänk bakom dig, och detta är en övning där du kan jobba med ett stort rörelseutslag. Du kan dock få ut ännu mer av övningen om du placerar den främre foten på en låg step up-bänk eller på ett par stora viktskivor. På så sätt kan du gå ännu djupare ned, vilket ökar träningseffekten i både ben och rumpa

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: