Tre knep för att orka lyfta tyngre vikter – redan i dag!

Några små förändringar kan ge dig extra krafter när du greppar tag i de riktigt tunga vikterna.

2 juli 2019 av Jesper U. Larsen

Använd huvudet

Huvudets position under en övning betyder faktiskt mycket för hur tungt man kan lyfta. Många böjer t.ex. nacken bakåt när de gör knäböj, och det gör att nervbanor i nackregionen blockeras eftersom det är farligt för kroppen att röra sig med full kraft när lederna inte är stabila. Det gör i sin tur att du inte kan utnyttja dina musklers fulla styrka. 

Fokusera därför på att hålla huvudet som en naturligt förlängning av ryggraden.

Håll andan 

Styrkelyftare använder den så kallade Valsalva-manövern för att kroppen ska bli så stabil som möjligt under lyftet, och den kan du med fördel lära dig. När du andas in och håller andan, skapas en ”sköld” runt kroppskärnan som gör att du kan lyfta tyngre vikter och minska risken för skador. 

När du gör knäböj tar du t.ex. ett djupt andetag precis innan du påbörjar rörelsen och håller därefter andan. Först när du är klar med jobbigaste delen av lyftet, och nästan har kommit tillbaka till startpositionen igen, så pustar du
 ut.

Byt grepp

Vid vissa övningar kan din greppstyrka vara begränsande för hur mycket du orkar lyfta. Om du t.ex. använder dubbelt överhandsgrepp i marklyft, och har svårt för att hålla i stången, så kan du pröva med ett mixat grepp istället, där den ena handflatan är vänd bort från dig, och den andra är vänd mot dig. 

Ett tredje grepp är låsgreppet, då du lägger tummen runt stången och låser med pekfingret och långfingret. Det greppet kan också användas till t.ex. pull-ups, om du har svårt för att hålla dig kvar. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken kardiomaskin är din favorit?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: