Kvinna och man gör dips på bänk.
© iStock

Tre bra tricepsövningar

Drömmer du (liksom de flesta som tränar på gym) om muskulösa och vältränade armar så ska du komma ihåg att träna dina triceps. Överarmens största muskel hamnar ofta lite i skuggan av biceps, men här zoomar vi in muskeln och ger dig de bästa tipsen till din träning.

28 september 2022 av Jesper U. Larsen

Tre bra övningar

Triceps kan tränas lika effektivt med fria vikter, i dragapparat eller helt utan utrustning. Här är tre bra övningar som alla finns i flera olika varianter. Så pröva dig fram och välj dem som funkar bäst för dig

1. Cable pushdown

Cable pushdown är kanske den populäraste tricepsövningen på gymmen. Dragapparaten ger en jämn belastning under hela rörelsen, och det är ingen tvekan om att triceps tränas ordentligt. Man kan även variera övningen, t.ex. genom att byta till ett underhandsgrepp eller göra den med en arm i taget. 

Gör så här: Stå med näsan mot dragapparaten och håll handtaget (rep eller stång) i händerna vid bröstkorgen. Överarmarna ska vara lodräta. Pressa ned tills armarna blir sträckta. För sakta tillbaka repet till början.

Dips är en effektiv övning för triceps. Se här hur du tränar muskeln med hjälp av en bänk.

Cable push down illustration

2. Overhead extension

Här tränas triceps i en annan vinkel och muskelns långa huvud aktiveras mer än vid pushdown. Overhead extension är också en tekniskt svårare övning, och det är en rejäl utmaning om du har kört push-down länge. Overhead extension kan göras med en hantel, EZ-stång eller i en dragapparat. Den kan också göras stående i stället för sittande. 

Gör så här: Sitt på en platt träningsbänk, och håll en hantel med böjda armbågar bakom huvudet. Pressa upp hanteln med raka armar. Sänk sakta tillbaka den till startpositionen.

Overhead extension illustration

3. Dips på bänk

Dips är en utmärkt övning för triceps som kan göras överallt där man kan hitta en bänk eller liknande. Du tränar med din egen kroppsvikt, vilket är tillräckligt jobbigt för de flesta. Om du vill öka belastningen ytterligare kan fötterna placeras på en bänk framför dig i samma höjd som händerna. 

Gör så här: Sätt dig på en bänk och placera händerna på kanten av sitsen ungefär med ett axelbrett avstånd. Lyft upp rumpan och sträck på kroppen så att endast hälarna är i golvet. Böj armbågarna och sänk kroppen mot golvet. Pressa dig upp igen.

Dips illustration

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: