Tränarnas 5-i-topp: Världens bästa övningar

1 400 personliga tränare har utsett de effektivaste styrkeövningarna.

21 februari 2017 av Jesper U. Larsen

Den brittiska gymkedjan The Gym Group har frågat 1 400 personliga tränare om vilka styrkeövningar de anser är effektivast. Den typen av utnämningar kan självklart alltid diskuteras, men det är ingen tvekan om att du kan använda dig av deras topplista med superövningar, om du inte redan gör det:

Knäböj

En av styrketräningens kungaövningar som aktiverar en hel rad olika muskelgrupper. Du tränar främst rumpan och framsidan av låren, samtidigt som bålen tvingas jobba hårt för att stabilisera överkroppen.

Så gör du knäböj

Marklyft

Ännu en suverän övning som tränar många muskler samtidigt. Många undviker den pga. att de   har dålig rygg, men med rätt teknik gör övningen tvärtom att ryggen blir stark och frisk.

Så gör du marklyft

Utfallssteg

Utfallssteg ger mycket bra träning för både benen, rumpan och balansen. Den kan göras med eller utan vikter och finns i många varianter.

Så gör du utfallssteg

Armhävningar

En klassiker som används i samband med allt från skolgymnastiken till fysträning för försvarsanställda. Du använder endast din egen kropp som vikt, och övningen som främst tränar bröstkorgen kan utföras överallt.

Så gör du armhävningar

Bänkpress

Hur mycket bänkar du? Det är en av de frågor man kan räkna med att få när man styrketränar. Och om du ska kunna svara på den frågan är det bra om du tränar lite bänkpress först. Den här superövningen tränar främst bröstmusklerna samt triceps och axlar.

Så gör du bänkpress

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: