Träna smått före stort

Ny forskning ger ny teori om turordningen när du tränar.

3 maj 2010

Inom styrketräningen har experterna i många år hävdat att man ska träna de stora och synliga muskelgrupperna före de små och djupt liggande muskelgrupperna. Tanken är att träningen av de stora muskelgrupperna därmed inte ska försämras på grund av trötthet i de små muskelgrupperna. Men en ny studie vänder upp och ned på den teorin.

I undersökningen från Elon University i North Carolina deltog 29 normalt tränade försökspersoner som alla genomförde två träningspass bestående av samma nio övningar. Resultatet blev att försökspersonerna kunde göra fler upprepningar när de tränade de små muskelgrupperna först. Därför kunde försökspersonerna genomföra en större träningsvolym under denna träningsstruktur. Försökspersonerna uppfattade dock inte träningen som hårdare; däremot att träningen var effektivare.

Forskarna drog slutsatsen att träning av små muskelgrupper före stora kan vara en fördel för många. Mer rutinerade idrottare och bodybuildare kan dock fortfarande få ut mest av att träna de stora muskelgrupperna först.

Source #2009

Source #Journal of Strength and Conditioning

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: