Tänk dig till större muskler

Hjärnan betyder mer för dina träningsresultat än du tror.

Vad tänker du på när du lyfter vikter? Om du vill ha bästa möjliga resultat på gymmet, så bör du fokusera på just den muskel du tränar under en övning. Låter du i stället tankarna flyga iväg medan du lyfter hantlarna upp och ned, så aktiverar du helt enkelt färre muskelfibret och får därmed ut mindre av din träning.

Det bekräftas i en ny studie från danska och spanska forskare. De lät 18 unga män göra tre olika varianter av bänkpress. Första gången fick deltagarna inte någon särskild instruktion, andra gången skulle de fokusera på den stora bröstmuskeln och tredje gången skulle de fokusera på triceps.

Mätningar avslöjade att muskelaktiviteten ökade när deltagarna koncentrerade sig fullt ut på att använda den muskel som arbetade under övningen.

Precis som Arnold sa!

Effekten märktes mest när deltagarna tränade med vikter på 20, 40, 50 och 60 procent av deras 1RM (den vikt man klarar av att lyfta max en gång). Däremot märktes ingen effekt när de tränade med vikter på 80 procent av 1RM.

Det låter kanske lite som hokus-pokus, men ”mind-muscle connection” är faktiskt ett välkänt begrepp i muskelbyggarkretsar. Under Arnold Schwarzeneggers storhetstid pratade han ofta om att en stark koppling mellan hjärnan och musklerna är nyckeln till muskeltillväxt. Och andra studier har också visat att det ligger något i det.

Så försök att rikta din uppmärksamhet på hur musklerna jobbar under hela rörelsen nästa gång du styrketränar.

Source #European Journal of Applied Physiology

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: