Man cykler i skov, efterår, MÅ GERNE BRUGES
© Istock

Styrkeskola för cyklister – del 2

I vårt styrketräningsprogram för cyklister fokuserar vi på styrkan i rumpan, låren och vaderna, så att du kan prestera så många watt som möjligt per tramptag.

22 februari 2016 av Kasper Danborg och Jesper U. Larsen.

Styrketräning för cyklister går ut på att man jobbar mycket med ett ben i taget samtidigt som bålmuskulaturen får jobba hårt under en längre period. En välutvecklad styrka i säte, lår och vader är helt avgörande för att en cyklist ska kunna trampa så effektivt som möjligt. Det är även viktigt att göra enbensövningar med ett högt tempo i ”trycket”, så att så många muskelfibrer som möjligt aktiveras.

Med hjälp av ett smidigt och bra gummiband kan du styrketräna på ett roligt och enkelt sätt hemma i vardagsrummet.

Så här genomför du programmet

  • Nybörjare: Gör 2–3 set med åtta repetitioner och en minuts vila mellan seten.
  • Erfarna: Gör 4–5 set med åtta repetitioner och en minuts vila mellan seten.
  • Teknik: Tempot ska vara så högt som möjligt, men hela tiden kontrollerat. Var hela tiden fokuserad på tekniken, och även om du bör sträva efter att hålla en hög rörelsehastighet får övningen inte göra ont eller kännas obehaglig.
  • Utrustning: Så kallade powerband är bra och relativt billiga träningshjälpmedel för hemmabruk. Gummibanden finns i olika tjocklekar och med olika belastning – från lätt till tung. De kostar från ca 150 kronor per styck.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad är viktigast för dig när det gäller dina matinköp?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig