© iStockphoto

Styrketräning förlänger livet

Hoppas du på ett långt och lyckligt liv? Då ska du plocka fram hantlarna.

17 april 2019 av Christian Thestrup

Det finns många fördelar med styrketräning. Det är hälsosamt, man får en snygg kropp – och så lever man längre. Det visar en studie från Penn State College of Medicine, Pennsylvania, USA.

Där har man avslutat en studie, där man har samlat in data från 30 000 personer – från det de var 65 år och 15 år framåt. Under den perioden avled en tredjedel av deltagarna, men det visade sig att de som lyfte vikter två gånger i veckan hade 46 procent större chans att leva längre än de andra i gruppen.

Några skulle kanske hävda att personer som lyfter vikter redan är mer vältränade än andra, men det är långt ifrån hela förklaringen. Även efter att forskarna korrigerat för faktorer som rökning, alkoholintag, BMI-värde och kroniska sjukdomar som diabetes och högt blodtryck, så hade de som lyfte vikter 19 procent större sannolikhet att överleva jämfört med deras jämnåriga.

Så vad är förklaringen? Förutom att styrketräning håller i gång kroppen, så stärks dina muskler, uthålligheten ökar, balansen förbättras och skelettet stärks – vilket är superviktigt. Äldre har nämligen en ökad tendens att ramla och bryta något än yngre människor, och det kan vara farligt eftersom det då blir ännu svårare att hålla igång kroppen om man hoppar på kryckor eller sitter i en rullstol.

Därför finns det alltså inget skäl till att sluta lyfta vikter bara för att du blir äldre. Tvärtom…

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Känner du dig otrygg att springa i mörkret?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: