© istock

Styrketräning för seniorer

Styrketräning motverkar många vanliga ålderstecken och skavanker som man ser hos äldre personer.

16 april 2020 av Redaktionen

Lyft hela livet

I grund och botten kan medelålders och äldre personer styrketräna på samma sätt som yngre. När man kommer upp i åren finns det dock vissa specifika faktorer man bör vara lite extra uppmärksam på.

Bygg upp dig gradvis

En bra progression, där man bygger upp sig sakta men säkert under veckor och månader och undviker plötsliga ökningar av träningsmängd och intensitet, är viktig för att undvika skador – inte minst för äldre. Med åldern tar det också längre tid för kroppen att återhämta sig och det kan behövas en extra vilodag mellan varje pass.

Värm upp – varje gång!

När man är 20 kan man kanske köra igång direkt och träna med tunga vikter, men med åldern blir det allt viktigare med en ordentlig uppvärmning. Det kan innebära 5 minuter i en roddmaskin samt lite dynamisk stretchning. Särskilt axlar, höfter och knän är känsliga för skador hos äldre, och det bör man vara extra uppmärksam på.

© istock

Anpassa övningarna

De flesta får någon form av besvär med åldren som gör att man tvingas avstå vissa övningar. Men i stället för att tänka så mycket på att man inte längre kan göra sumoknäböj pga. att höften värker, så gäller det att hitta andra alternativ. Det kan t.ex. en fysioterapeut med erfarenhet av styrketräning hjälpa till med. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken kardiomaskin är din favorit?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: