Lyft, lyft, lyft
Lyft, lyft, lyft

Styrketräning är inte bara bra för skelett och muskler. Även risken för att drabbas av livsstilssjukdomar minskar.  

© iStockphoto

Styrketräning: 1 timme i veckan räcker

Greppa vikterna och kom i form – samtidigt som du minskar risken för en rad olika livsstilssjukdomar.

28 juni 2017 av Hans Westhausen Gottlieb

Experterna diskuterar ofta hur mycket träning, och vilken slags träning som krävs för att den ska skydda mot livsstilssjukdomar.

Ofta brukar konditionsträning som t.ex. löpning, cykling och promenader nämnas, men en ny internationell studie har tittat på hur effektivt styrketräning skyddar mot vanliga förstadier till livsstilssjukdomar – t.ex. när det gäller blodtryck, kolesterolvärde samt bukfetma. Totalt följdes knappt 7 500 amerikaner under perioden 1987–2006.

Det visade sig att endast en timmes styrketräning i veckan minskade risken för att utveckla förstadierna till livsstilssjukdomarna med hela 29 procent.

Och de gynnsamma hälsoeffekterna visade sig oavsett personernas eventuella konditionsträning i form av t.ex. löpning och cykling samt övriga livsstilsfaktorer som exempelvis rökning.

Styrketräning stärker inte bara skelettet

”Få studier har undersökt hälsovinsterna av styrketräning, och detta är den första studie som innefattar förstadierna till livsstilssjukdomarna (metabolic syndrome),” säger forskningsledaren bakom studien, Esmée Bakker från Radboud University Nijmegen Medical Centre i Holland.

Intressant nog så räckte det med knappt en timmes styrketräning för at få en gynnsam hälsoeffekt. Det blev heller inte några ytterligare hälsovinster om man styrketränade ännu mer, när det t.ex. gällde att minska risken för att utveckla förstadier till livsstilssjukdomarna.

Källa: Mayo Clinic Proceedings

Vill du själv komma i form med styrketräning, så bör du teckna en prenumeration på Aktiv Träning HÄR. I magasinet får du alla de senaste rönen om träning samt redskapen du behöver för att leva ett sundare och mer aktivt liv. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: