Man med magrutor
© iStock

Tre effektiva magövningar

Det finns många seglivade myter om magträning, och många väljer att träna på ett sätt som varken ger platt mage, snygga magrutor eller starkare bålmuskler. Här är tre effektiva magövningar.

18 juli 2019 av Jesper U. Larsen

Fokus på magmusklerna

Här är tre bra magövningar där du lätt kan öka belastningen och svårighetsgraden allt eftersom du blir starkare. 

1. Cable crunches

Den här övningen tränar den raka magmuskeln. Kabeln gör att magmuskulaturen tvingas jobba hårt under hela övningen, och till skillnad från i en magmaskin kan du bestämma själv hur stort ditt rörelseutslag ska vara. 

Gör så här: Fäst ett rep högst upp i kabelmaskinen. Greppa tag i ändarna på repet och ställ dig på knä med händerna uppe vid huvudet. För ned bröstkorgen mot bäckenet och långsamt upp igen med hjälp av magmusklerna. 

2. Roll-out

I flera vetenskapliga studier har rollout visat sig vara en av de effektivaste magövningarna som finns. Med tiden kan du träna upp dig så att du klarar av att göra övningen från stående. Har du inget s.k. ab-wheel, kan du t.ex. använda en hantel med skivor. 

Gör så här: Ställ dig på knä på ett liggunderlag och håll händerna på maghjulet. Rulla långsamt och kontrollerat så långt fram som möjligt – utan att du släpper spänningen i magmusklerna och börjar svanka i ryggen. Rulla därefter tillbaka. 

3. Russian twist

Russian twist är en bra övning för de sneda magmusklerna. Det är lätt att anpassa svårighetsgraden så att den passar din nivå genom att du håller en lagom tung vikt i händerna – det kan t.ex. vara en vattenflaska, en viktskiva eller en kettlebell. 

Gör så här: Sitt lätt tillbakalutad på golvet, men hela tiden med rak rygg. Lyft upp fötterna från golvet. Vrid överkroppen först till den ena sidan och sedan till den andra. Fortsätt i ett snabbt tempo. Det är inte armarna, utan överkroppen som ska rotera.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Känner du dig otrygg att springa i mörkret?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: