Testa dig själv Huvud, rygg, bakdel och ben ska vara i jämnhöjd. Ett kvastskaft eller en planka ska kunna ligga kvar på ryggen.

Ligger jag rätt när jag gör armhävningar?

Min fru påstår att jag skjuter upp rumpan för mycket när jag gör armhävningar. Har ni något bra tips på hur man kan undvika det och hålla koll på det själv?

Att skjuta upp rumpan är ett vanligt fel när man gör armhävningar. Många gör det utan att veta om det eftersom övningen blir mycket lättare för magmusklerna om man skjuter upp rumpan.

Just effekten på magmusklerna är något man lätt glömmer bort när man gör vanliga armhävningar. Många tror felaktigt att övningen endast tränar armar och bröstmuskler, men armhävningar är faktiskt en av de bästa övningarna för att även stärka magpartiet.

Ett annat vanligt fel som många gör är att de ligger och svankar som en hängmatta. Det avlastar magmusklerna, men kan samtidigt leda till ryggont och andra besvär.

Du kan ta reda på om du ser ut som en hängmatta eller en ”kamelrygg” genom att lägga ett kvastskaft på ryggen. Om du ligger i rätt ställning ska skaftet ligga horisontellt och bara vila mot bakhuvudet, ryggen och sätet – precis som vi visar här nedan.

Titta ned i golvet i stället för att titta snett framåt som många gör. Då hamnar huvudet i rätt vinkel.

Håll kroppen stilla i samma ställning medan du låter armarna jobba. Då slipper du få kommentarer om att din rumpa sticker upp – och du får ut mer av armhävningarna. Tänk också på att böja armbågarna långsamt så att du får en längre sänkfas – det ger bättre muskeltillväxt i armar och bröst.

Se videoklipp med armhävningar här!

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: