Knäböj eller benpress: Vilken övning ska du välja?

Valet mellan maskiner och fria vikter är inte alltid så enkelt.

20 oktober 2019 av Jesper U. Larsen

Knäböj är en av styrketräningens absoluta kungaövningar som de flesta bör ha med i sitt träningsprogram. Men! Benpressmaskinen har också några fördelar som gör den väl värd att överväga. 

Välj knäböj när …

… du vill träna så många muskler som möjligt samtidigt. Då är knäböj en suverän övning. Bägge övningarna tränar framsidan av låret, baklåret och rumpan, men knäböj aktiverar betydligt fler muskler. Bålen får t.ex. också jobba hårt för att stabilisera överkroppen under övningen och det innebär att du får en suverän bålträning på köpet.

… du vill träna funktionellt. Knäböj ger en friare och mer varierad rörelsebana samt ett större rörelseutslag. Det gör knäböj till en mer funktionell övning som överensstämmer bättre med andra rörelser i andra idrotter jämfört med benpress där rörelsen sker i en mer fastlåst bana.

Välj benpress när …

… du vill trötta ut musklerna. Eftersom du till skillnad från vid knäböj inte behöver lägga energi på att spänna kroppen, och tekniken i benpressmaskinen är mycket enklare, så har du möjlighet att trötta ut musklerna mer. Medan din teknik då du gör knäböj ofta blir sämre när du börjar bli trött, och ländryggen ofta blir trött före benen, så kan du pressa lårmusklerna lite mer i en benpressmaskin.

… du behöver mer stöd. I benpressmaskinen kan du träna med mycket tung belastning utan hjälp från andra, och det är mindre riskabelt om du tvingas ge upp halvvägs i maskinen jämfört med om du har en lite för tung skivstång på nacken. Om du är ny inom styrketräning är benpress också bra för att öka styrkan i benen tills du har lärt dig att utföra knäböj – som är tekniskt svårare – med tung belastning. 

Vill du veta mer om om träning, skador, hälsa, motivation och mycket mer, så ska du teckna en prenumeration på Aktiv Träning HÄR. I tidningen får du alla nya rön om träning samt inspiration till hur du lever ett sundare och mer aktivt liv.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: