De mest överskattade övningarna på gymmet

Slösar du bort tiden på fel övningar?

7 mars 2019 av Jesper U. Larsen

Vill du få ut optimalt av din tid på gymmet? I så fall gäller det att undvika de övningar som inte ger särskilt mycket – eller som kanske t.o.m. gör att du riskerar att bli skadad.

Abduktor-träning i maskin

Övningen, där man sitter i en maskin och pressar isär benen, är särskilt populär hos kvinnor som vill ha smala, fasta lår. Men det är slöseri med tid att göra övningen. Också adduktor-maskinen, där man för ihop låren, kan du skippa. I stället är det bättre att välja övningar som mer effektivt aktiverar insidan och utsidan av låret samt utsidan av höften. Det kan t.ex. vara bulgarian split squat.

Crunches

Klassiska situps används ofta i jakten på magrutor, men tusentals av s.k. crunches kommer möjligtvis att ge dig ryggont och en känsla av att träning är dödstråkigt. Övningen ger heller inte erfarna motionärer någon bättre funktionell styrka. Den kan mycket väl användas som uppvärmning, eller om man är helt otränad och vill lära sig att aktivera magens muskler. Bålövningar som roll-out och pallof press är i så fall effektivare val. Och vill du ha magrutor så bör du satsa på bredare front – läs t.ex. om vår magrutekur.

Knäböj i smith-stativ

Knäböj, eller squat, är en superbra övning, men i smith-stativet funkar den inget vidare. Vid en vanlig knäböj rör sig stången i en båge, men det förhindrar stativet där stången är fixerad så att den bara åker rakt upp och ned. Det gör att du tvingas in i en onaturlig rörelse som ökar risken för skador. Dessutom är övningen inte lika effektiv som med fria vikter – både när det gäller styrka och muskeltillväxt. Läs mer här om en perfekt knäböj

Vill du ha ännu bättre koll på allt från styrketräning till skador och motivation, så teckna en prenumeration på Aktiv Träning HÄR. I tidningen får du alla nya rön om träning och inspiration för att leva ett sundare och mer aktivt liv.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: