© iStockphoto

Spegeln avslöjar inte allt när man styrketränar

En spegel kan avslöja om du styrketränar på rätt sätt. Ändå gör många detta fel när de utför knäböj.

23 februari 2016 av Jesper U. Larsen

En del som väljer att göra knäböj och andra styrkeövningar framför en spegel på gymmet gör det kanske för att de vill ta en selfie och lägga upp på Instagram. Men de flesta som tränar framför en spegel vill nog ändå se att de utför övningarna med rätt teknik.

Det är dock inte alltid det förhåller sig så, hävdar amerikanska forskare som har undersökt saken. De bestämde sig för att undersöka om spegeln avhjälper att man lägger mer vikt på det ena benet än det andra när man gör knäböj. Eftersom man som regel är lite starkare i den ena sidan är det också lätt att belastningen blir olika. Och det är ett problem om man vill träna bägge benen lika mycket.

Forskarna vid Rehabilitation Institute of Chicago följde fem män och fem kvinnor under en serie knäböj med olika benpositioner både med och utan spegel. Mätningarna visade ingen signifikant skillnad – alltså deltagarna fördelade inte vikten mer liksidigt på bägge benen när de använde en spegel. I studien tittade man dock bara på denna tekniska aspekt i samband med knäböj, och det är därför för tidigt att döma ut spegeln som hjälptränare. Spegeln kan kanske avslöja andra tekniska fel som sker under övningen och som därmed kan vara med och bidra till att skaderisken minskar.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: