Styrketräning

Sex fel som gör att dina muskler inte växer

Blir dina muskler varken större eller mer markerade trots att du styrketränar? I så fall gör du antagligen något av dessa fel.

22 januari 2019 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Du sover för lite

Muskler byggs upp effektivast när vi sover. Därför är det viktigt med mycket sömn om man vill få större muskler. Helst bör du sova 8–9 timmar i sträck – varje natt!

Du varierar inte din träning

Om du kör igenom samma styrketräningsprogram om och om igen, så kommer dina muskler att vänja sig vid det. Se därför till att variera ditt program rejält var 6:e till 8:e vecka. På så sätt kommer dina muskler att fortsätta växa.

Du dricker för mycket alkohol

Alkohol är inte att rekommendera om man vill ha större muskler. Håll därför ditt alkoholintag på ett minimum.

Artikeln fortsätter under prenumerationserbjudandet

Du tränar för länge

Har du ofta med styrkepass som varar i två timmar i ditt träningsprogram? Då kan det göra mer skada än nytta. Efter cirka 45 minuters hård styrketräning kommer kroppen att börja utsöndra mer av hormonet kortisol. Kortisol är känt för at bryta ned muskelmassa, och man bör därför inte träna hårt i mer än en timme.

Du låter inte musklerna få utvecklas

Om du vill ha större muskler, så behöver musklerna utmanas rejält. Se därför till att med jämna mellanrum antingen öka viktbelastningen eller göra fler repetitioner.

Du får i dig för lite protein

Kroppen kan inte lagra protein särskilt lång tid i taget, och om den saknar protein kommer den att börja bryta ned dina muskler. Det kan därför vara bra att äta flera små måltider som innehåller protein. Se till att äta protein ungefär varannan timme – och undvik att det går mer än fyra timmar mellan dina proteinintag.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: