© Istock

Så sparar du tid på gymmet

Bli klar med styrkepasset på nolltid med hjälp av dessa fem små förändringar.

Gymmet kryllar av tidstjuvar som kan få dina träningspass att dra ut betydligt längre på tiden än nödvändigt. Här är fem tips som gör att träningspassen går snabbare.

1. Gör en plan

Planera vad du ska träna så att du inte irrar runt på gymmet och letar efter lämpliga övningar. Se också till att ha ett par övningar i reserv om någon träningsmaskin är upptagen i stället för att du står och väntar i kö.

2. Undvik för lång vila

Pauserna mellan seten är viktiga, men det finns inget skäl till att de ska vara onödigt långa. Om du tränar måttligt tungt (5–11 repetitioner per set), är en paus på en och en halv minut oftast tillräcklig. Ta tid på dig!

3. Lägg bort mobilen

Det kan finnas flera bra skäl till att ta med sig mobilen när man ska träna – t.ex. om man vill lyssna på musik under träningen eller om man vill skriva träningsdagbok. Men skippa facebook och sms – resten av världen kan gärna få vänta tills du har tränat färdigt.

4. Undvik rusningstid

Se om du har möjlighet att träna när det inte är knökafullt på gymmet – t.ex. före jobbet i stället för efteråt. Då slipper du proppfulla omklädningsrum, köer vid maskinerna och andra tidstjuvar.

5. Gör superset

Superset, då man gör två övningar direkt efter varandra utan att vila, passar perfekt att göra om man har ont om tid. Gör övningar för motsatta muskelgrupper, t.ex. bröst och rygg i form av superset. Dvs. börja med ett set av bröstövningen och fortsätt därefter direkt med ryggövningen osv. Lägg t.ex. upp träningen som fyra superset, vilka tillsammans tränar hela kroppen.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: