Man som gör knäböj
© iStock

Så djupa knäböj bör du göra

Knäböj är en effektiv övning som är särskilt bra för sätesmusklerna. Hur du ska utföra övningen på bästa sätt kan du läsa om här.

25 juni 2018 av Redaktionen

Hur djupa knäböj ska man göra?

Funkar det att böja knäna djupare ner än 90 grader när man gör knäböjningar? 

SVAR: Ja, så länge du använder rätt teknik. Du tränar t.ex. sätesmusklerna 30–40 procent mer effektivt om du går djupare ned än till vågrätt när du gör knäböjningar. Du kommer också att träna i s.k. full range of motion, dvs. i muskelns största möjliga rörelseområde. Det gör i sin tur att du blir mycket starkare.

Om du går djupare ner än vågrätt så utvecklar du också fler så kallade mekanoreceptorer runt knät, och det gör att du blir bättre på att hålla leden stabil – både när du styrketränar, springer och gör andra aktiviteter.

Om du är nybörjare, eller om skador har gjort att dina knän blivit instabila, så bör du dock nöja dig med att gå ned tills vinkeln blir 90 grader i knäleden. Efterhand som du blir starkare och bättre rent tekniskt, så kan du också gå djupare ned.

Vi rekommenderar: Smart löparbälte

Nu kan du förvara din mobil, dina nycklar och ditt kreditkort på ett lätt och säkert sätt när du tränar. Med detta smarta bälte kan du nämligen ta med dig alla viktiga saker på löprundan, cykeln eller när du ska till gymmet. Bältet har två fickor av ett stretchigt material som håller dina prylar på plats utan att du knappt märker att du har dem med dig.


I fickorna kan du ha med dig dina nycklar i den ena, medan mobilen ligger i tryggt förvar utan att bli repad i den andra. Den stora fickan har en liten öppning bak för ett par hörlurar, och dessutom är bältet vattenavvisande så att dina saker inte blir blöta. Just nu kan du få det smarta löparbältet tillsammans med 2 nummer av Sveriges bästa träningsmagasin, Aktiv Träning, för BARA 69:50 kr (+29:50 kr i porto och exp.avg). TOTALT 99 kr. Du får också en digital löparguide med massor av tips till hur du blir en snabbare och bättre löpare. Läs mer om erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilka hälsoråd har du svårast att följa?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig