Så använder du dropset

Få ut mer av din träning med dropset, som innebär att du minskar vikten gradvis och därmed tröttar ut musklerna helt. Se här när och hur du ska använda det.

24 maj 2018 av Dina Christiansen

Variation är viktigt för att nå framgång när man tränar. Det behöver dock inte alltid innebära att du måste göra nya övningar. Det finns nämligen många andra reglage som du kan vrida på i din träning: t.ex. genom att använda dropset.

Vad är dropset?

Dropset går ut på att trötta ut muskeln helt genom att minska belastningen. Det innebär att du efter ditt vanliga set, fortsätter med en lättare vikt tills du inte orkar mer. Du kan välja att göra flera dropset så att du minskar vikten gradvis. Syftet är att belasta och trötta ut muskeln, så att den stimuleras att växa.

När används dropset?

Dropset använda ofta som en finisher, alltså i slutet på träningspasset. Eftersom muskeln blir helt utmattad kan det ha en negativ effekt för resten av ditt träningspass om du börjar med ett dropset. Använd det därför för att plocka fram de sista krafterna ur muskeln när du är klar med dina andra lyft.

Hur används dropset?

För att göra ett effektivt dropset krävs det att det är möjligt att snabbt byta ut vikten. Välj därför en övning antingen i dragapparat eller med hantlar. Ett dropset kan till exempel se ut så här:

Split squats:
1 set à 10 reps med 10 kg i varje hand.
1 set à 10 reps med 10 kg i ena handen.
1 set à 10 reps med kroppen som vikt.

De tre seten ska göras direkt efter varandra, därefter vilar du i en minut och upprepar det 3–4 gånger. Välj en vikt som du inte orkar lyfta mycket mer än 10 gånger, så att du därmed tvingas minska vikten för att kunna fortsätta.

Få ut mer av träningen

Vill du ha ut mer av din träning? Då ska du använda rätt prylar. Just nu kan du få en snygg träningströja från Craft tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto och exp.avg. Totalt 149 kr). Tröjan är tillverkad av ett lätt, mjukt och elastiskt material som följer alla dina rörelser. Den är dessutom suverän på att transportera bort överskottsvärmen från kroppen, vilket innebär att den kan användas till i stort sett allt – t.ex. promenader i skogen, träning på gymmet eller härliga löprundor.


Tröjan kostar i vanliga fall 599 kr, men just nu kan du få den tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto och exp.avg. Totalt 149 kr). Läs mer om det fantastiska erbjudandet här – och stort lycka till med din träning.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Kommer du att göra något speciellt för att trimma din kropp till sommaren?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig