Så använder du dropset

Få ut mer av din träning med dropset, som innebär att du minskar vikten gradvis och därmed tröttar ut musklerna helt. Se här när och hur du ska använda det.

1 mars 2019 av Dina Christiansen

Variation är viktigt för att nå framgång när man tränar. Det behöver dock inte alltid innebära att du måste göra nya övningar. Det finns nämligen många andra reglage som du kan vrida på i din träning: t.ex. genom att använda dropset.

Vad är dropset?

Dropset går ut på att trötta ut muskeln helt genom att minska belastningen. Det innebär att du efter ditt vanliga set, fortsätter med en lättare vikt tills du inte orkar mer. Du kan välja att göra flera dropset så att du minskar vikten gradvis. Syftet är att belasta och trötta ut muskeln, så att den stimuleras att växa.

När används dropset?

Dropset använda ofta som en finisher, alltså i slutet på träningspasset. Eftersom muskeln blir helt utmattad kan det ha en negativ effekt för resten av ditt träningspass om du börjar med ett dropset. Använd det därför för att plocka fram de sista krafterna ur muskeln när du är klar med dina andra lyft.

Hur används dropset?

För att göra ett effektivt dropset krävs det att det är möjligt att snabbt byta ut vikten. Välj därför en övning antingen i dragapparat eller med hantlar. Ett dropset kan till exempel se ut så här:

Split squats:
1 set à 10 reps med 10 kg i varje hand.
1 set à 10 reps med 10 kg i ena handen.
1 set à 10 reps med kroppen som vikt.

De tre seten ska göras direkt efter varandra, därefter vilar du i en minut och upprepar det 3–4 gånger. Välj en vikt som du inte orkar lyfta mycket mer än 10 gånger, så att du därmed tvingas minska vikten för att kunna fortsätta.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: