Om du brukar träna mycket inomhus på vintern, så passar det bra att köra det här teknik-/styrkepasset en gång i veckan.

Powerpass: Teknik på inomhuscykel

En inomhuscykel är ett suveränt redskap för träning av cykelteknik. Låter det ologiskt? Då ska du läsa vidare här där vi förklarar varför och hur.

7 januari 2022 av Lasse Lyhne

Powerpass: Teknik och styrka

Intensitet: Medel-hög

Längd: 50-70 min. 

Effekt: Bättre teknik, rundare tramptag 

Svårighetsgrad: Nybörjare-erfaren

Fokus: Sitt still, trampa runt

Krav: En inomhuscykel med justerbar belastning

Teknikträning på inomhuscykel!? Ja, det låter kanske konstigt, men det är inte teknik i betydelsen av att styra genom kurvor och över hinder vi pratar om. Det handlar om teknik i form av sättet vi trampar runt pedalerna på.


För det är inte särskilt enkelt – eller det är inte helt enkelt att göra det effektivt och snyggt. Många inom cykelsporten – särskilt de som är nya – trampar på fel sätt. Kraften kommer från hälen eller tårna och inte från mittfoten. Rundtrampet är huggande, tungt och ojämnt. Överkroppen rycker fram och tillbaka och det dras i styret. Det ser inte bara klumpigt ut, det är också kraftödande och belastar musklerna ojämnt så att de snabbt surnar till. Medan en nybörjare nästan bara använder främre delen av lårmusklerna och bara utvecklar kraft under ca halva tramptaget då pedalen trycks nedåt, så utnyttjar vana cyklister både framlår, baklår och vader och utvecklar kraft i både tryck- och dragfasen. 


Allt det kan hometrainern användas till. På den sitter du still och det finns inga kurvor, trafikljus eller trafikanter du måste förhålla dig till. Du kan styra belastningen precis som du vill och du kan testa olika sittställningar. Och det är just det som detta träningspass handlar om. Det är inte särskilt tufft och kan därför läggas in dagen efter ett intervallpass eller en längre runda.

Ditt träningspass 

Uppvärmning

  • Rulla lätt i 10 minuter. 
  • Lägg in 3–4 snabba accelerationer då du reser på dig och ökar farten i 15–20 sek.

Passet

  • Klicka dig ur pedalen med den ena foten och trampa i 30 sek. med den andra. Fokusera på att sitta still och både dra och trycka. Tramptaget ska vara relativt tungt med en kadens på 60–70. Byt fot efter 30 sek. 
  • Kör sakta med bägge benen i pedalerna i 1 min. 
  • Upprepa processen fem gånger. 
  • Kör lätt i 10 min. Kadens 90–100. 
  • Öka belastningen rejält och kör med mycket låg kadens och hög power i 3 min. Välj en kadens på 40–50 och sitt kvar på sadeln. Sänk nu belastningen markant och kör 3 min. med en kadens på ca 120. 
  • Kör sakta i 2 min. 
  • Upprepa allt fyra gånger. 

Nedvarvning

  •  Kör sakta i 10 min.

TÄNK PÅ ATT...

... överkroppen ska vara helt stilla och all energi ska komma från höften och nedanför.  

... fokusera på att pressa och dra och jobba med rörligheten i fotleden.

... sitta i en bra aerodynamisk position med armbågarna lätt böjda och knäna parallella med cykeln.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: