... och de fem sista

Du undviker småskador Du får starkare leder, senor och bindväv genom att regelbundet belasta musklerna. Samtidigt stärker styrketräningen samspelet mellan muskler och nervsystem. Det har du nytta av om du t.ex. hamnar i ett ytterläge med knät. Då måste hjärnan och kroppen snabbt kunna beordra musklerna att dra ihop sig för att skydda leden från att skadas. Du slipper bli sjuk

7 maj 2010
  • Du undviker småskador Du får starkare leder, senor och bindväv genom att regelbundet belasta musklerna. Samtidigt stärker styrketräningen samspelet mellan muskler och nervsystem. Det har du nytta av om du t.ex. hamnar i ett ytterläge med knät. Då måste hjärnan och kroppen snabbt kunna beordra musklerna att dra ihop sig för att skydda leden från att skadas.

  • Du slipper bli sjuk Undersökningar har visat att musklernas förmåga att ta upp glukos förbättras vid styrketräning. Samtidigt klarar fler muskler av att ta upp sockret och därmed minskar risken för att utveckla diabetes, övervikt och hjärtsjukdomar. Även de fria radikaler som skadar kroppens celler, och som kan ge cancer, hålls i schack med styrketräning.

  • Du ökar balansförmågan Du förbättrar balansen genom att träna alla de små musklerna i kroppen som bl.a. hjälper till med stabiliteten och håller dig upprätt. Det kan du göra genom att träna med fria vikter eller bara genom att stå på ett ben. Därmed aktiveras de små muskler som måste spännas för att du ska hålla balansen.

  • Du håller kroppen i trim Vägen till en bra kroppshållning går via en stark överkropp och en stadig muskelkorsett. Det ger dig kraft och stöd till att hålla ryggen upprätt en hel dag. Samtidigt blir kroppen mer harmoniskt byggd om du både tränar över- och underkroppen. Mer muskelmassa innebär också att du hjälper kroppen att förbränna eventuella fettvalkar, och resultatet blir snyggare att se på. På det hela taget ger vältränade muskler en atletisk och dynamisk framtoning inför andra människor.

  • Du använder tiden effektivt Tid har de flesta för lite av och därför är det svårt att hinna med den dagliga motionen. Som tur är så räcker det med 20 minuters träning, 2-3 gånger i veckan för att få resultat. Styrketräning kräver inte heller så mycket utrustning, förberedelse eller plats. Det gäller oavsett om du väljer att träna hemma eller på ett gym.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: