Kvinna som lyfter vikter
© iStock

Musklerna kommer ihåg träningen

Som tur är börjar du inte om från noll igen om du återupptar styrketräningen efter ett långt uppehåll. Musklerna kommer nämligen ihåg sin tidigare volym och detta muskelminne existerar på dna-nivå.

11 juli 2019 av Redaktionen

Musklerna kommer ihåg träningen

Har man någon gång varit muskulös och vältränad så har man lättare för att bli det igen efter ett längre uppehåll. Nu har forskare upptäckt att musklerna ”kommer ihåg” sin tidigare volym och att detta muskelminne existerar på dna­-nivå. En studie med otränade män som började med styrketräning, visade att deras muskeltillväxt resulterade i så kallade epigeniska modifikationer som reglerar hur vissa gener kommer att se ut. 

Det mönstret kvarstod även när männen slutade styrketräna och deras muskelmassa minskade igen. I praktiken innebär det enligt forskarna att gener kopplade till muskeltillväxt lättare kan aktiveras när man återupptar träningen senare i livet. Därmed kan man relativt snabbt träna upp sig igen efter en skada eller ett frivilligt uppehåll på kanske flera år. 

Källa: Scientific Reports

Vi rekommenderar: Smart löparbälte

Nu kan du förvara din mobil, dina nycklar och ditt kreditkort på ett lätt och säkert sätt när du tränar. Med detta smarta bälte kan du nämligen ta med dig alla viktiga saker på löprundan, cykeln eller när du ska till gymmet. Bältet har två fickor av ett stretchigt material som håller dina prylar på plats utan att du knappt märker att du har dem med dig.

I fickorna kan du ha med dig dina nycklar i den ena, medan mobilen ligger i tryggt förvar utan att bli repad i den andra. Den stora fickan har en liten öppning bak för ett par hörlurar, och dessutom är bältet vattenavvisande så att dina saker inte blir blöta. Just nu kan du få det smarta löparbältet tillsammans med 2 nummer av Sveriges bästa träningsmagasin, Aktiv Träning, för BARA 69:50 kr (+29:50 kr i porto och exp.avg). TOTALT 99 kr. Du får också en digital löparguide med massor av tips till hur du blir en snabbare och bättre löpare. Läs mer om erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Var föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: