Som nybörjare kan det behövas en hel del mod för att ta första steget över tröskeln till gymmet. För vissa är det så ångestframkallande att de avstår helt från att göra det. 

Många kvinnor är rädda för gymmet

Ser jag dum ut? Är jag för tjock? Tränar jeg fel? Det är några av de tankar som tyvärr håller många kvinnor borta från gymmet.

19 april 2018 av Jesper U. Larsen

En amerikansk mätning från Fitrated visar att hela 65 procent av kvinnorna undviker att träna på gym bara för att de är rädda för vad andra gymbesökare ska tycka om dem. Motsvarande siffra för män är ”bara” 36 procent.

Här är topp-5 med de saker som kvinnor tror att de blir bedömda för:

5. Valet av kläder (49,0%)

4. Gör övningarna på fel sätt (51,0%)

3. Ser inte tillräckligt vältränad ut (54,6%)

2. Använder träningsmaskinerna på fel sätt (58,5%)

1. Kroppsvikten (64,9%)

5 tips: Känn dig som hemma på gymmet 

1. Glöm de andra.

Sanningen är att den enda som verkligen bryr sig om vad du gör på gymmet är du själv. De allra flesta är fullt upptagna med sin egen träning. 

2. Fokusera på målet.

Påminn dig själv om varför du går till gymmet, och var stolt över att du gör något bra för dig själv. Tänk på att många av de vältränade personer som du ser, också har varit där du är i dag.

3. Skaffa en kompis.

Är du ny på gymmet kan det vara bra om du allierar dig med en kompis som har lite mer erfarenhet. 

4. Lägg upp en plan.

Följ ett bra träningsprogram, så att du inte behöver fundera på vad du ska göra på gymmet. Se också till att sätta dig in i hur maskiner fungerar och övningar ska göras – ta hjälp av en instruktör eller sök information på nätet.

5. Klä dig rätt.

Använd träningskläder som du känner dig bekväm i. Det kan stärka självkänslan. 

Få en snygg träningströja från Kari Traa

Just nu kan du få en snygg träningströja från Kari Traa tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto och exp.avg. Totalt 149 kr). Kari Traa Mette är en skön träningströja med silkesmjuk kvalitet. Tröjan smiter åt bra runt kroppen och – via det lätta och flexibla materialet – ger en optimal rörelsefrihet.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Ställer du in träningen om det är ruskväder?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: