Vår utgångspunkt Ja, så här ser vi ut nu. Om sex veckor har vi förhoppningsvis lite mindre att visa upp.

Startvecka: startskottet går!

Vi är en grupp rundmagade män som har tagit varandra i hand på att nu ska bilringen bort. Häng med och se om vi lyckas med vårt magruteprojekt.

6 april 2014 av Jannik Petersen

Vi är en grupp rundmagade män som har tagit varandra i hand på att nu ska bilringen bort. Och inte nog med att bukfetman ska försvinna; om sex veckor ska vi kunna visa upp en trimmad mage, tvättbräda, sexpack eller vad det nu är man föredrar att kalla de framträdande magmusklerna.

Okej, det ska medges – några av oss är längre ifrån målet än andra. Ett par av oss har byggt upp rejäla bilringar runt magen under årens lopp och kommer att behöva skala bort många kilon för att få fram tvättbrädan. Det gäller främst tungviktarna som väger över 90 kg.

Andra av oss liknar mer lättviktare eller mellanviktare – alltså vi är mer lönnfeta än märkbart överviktiga. Vi väger mellan 85 och 72 kg, ser någorlunda vältränade ut i en pösig t-shirt, men under den döljer sig något mjukt och dallrande där magmusklerna borde finnas.

Minus 1 kg = minus 7 000 kalorier Nu är det alltså dags att göra något åt magdallret. Kost- och bantningsexperten Martin Kreutzer har satt ihop ett kost- och träningsprogram till oss som ska öka kaloriförbränningen markant samtidigt som vi får äta mycket färre kalorier än vi brukar. Det ska ge ett så pass stort kaloriunderskott att vi kommer att gå ned 1–2 kg per vecka. Enligt Martin lyder ekvationen som följer: vi behöver göra av med 7 000 kalorier för att gå ned 1 kilo.

Jag har aldrig följt någon bantningskur förut. Men efter drygt 40 år börjar mina dåliga matvanor att kunna ses på magen. Det är min förkärlek för sötsaker som är huvudproblemet, och då hjälper det uppenbart inte att jag tränat 3–4 gånger per vecka redan innan bantningskuren började.

Även den mest aktiva mannen har svårt att förbränna tillräckligt med kalorier för att undvika att chokladkakan efter middagen, fikat på jobbet, chipsen till Champions League-fotbollen och veckans alla andra små frestelser ska sätta sig runt midjan.

Min viktigaste förändring blir därför att jag inte ska börja äta så snart jag känner minsta hunger. Och att jag inte ska ge efter för minsta frestelse och småäta kakor och godis.

### Veckans magrutetips: **Mottot för den första veckan blir: hungern är din vän!** När man är van vid att äta mycket mat så tar det några dagar att vänja magen vid att den måste nöja sig med mindre portioner. Nu handlar det inte om att svälta från morgon till kväll – tre stora huvudmåltider ingår nämligen + 2–3 små mellanmål för att dämpa magkurret. Men 1–2 timmar före huvudmåltiderna kommer magen säkert att kännas tom. Då är det viktigt att ta fram viljestyrkan och vi uppmanas därför att föreställa oss en dammsugare som suger åt sig överflödigt fett... Vi får väl se hur goda vänner vi kommer att bli med hungern.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: