Förbränner jag magfett när jag tränar magen?

Det pratas ofta om att magrutor skapas i köket – och det stämmer också att kosten är viktig om man vill ha markerade magmuskler. Men man kommer heller ingen vart utan att göra rätt övningar!

9 juli 2019 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Kämpar du med situps och crunches varje dag utan att magrutorna tittar fram, så är det inte alls särskilt konstigt. 

Du har säkert hört att magrutor skapas i köket, och det är inte heller helt fel. Markerade magmuskler kräver nämligen att fettprocenten är tillräckligt låg (ca 11–13 % för män) – och att man har minimalt med magfett.

Vill du maxa din fettförbränning? Se här hur du gör.

Magträning är nödvändigt om man vill ha trimmade magmuskler, men så länge det finns fett utanpå kommer ingen att se dem. Ditt fokus bör därför vara att förbränna magfett – och det görs lättast med andra övningar och vanor än endast magträning. 

Så förbränner du magfett

Mängden magfett hänger självklart ihop med vad vi stoppar i oss inombords, men genetiken spelar också in. Därför är det inte alla som kan få snygga magrutor – men du kan säkert komma en bra bit på vägen. 

Ett sätt att förbränna mer magfett är att träna på morgonen. Få i gång din förbränning innan du har intagit dagens första måltid. På så sätt tär kroppen på fettdepåerna istället för att hämta energi från din senaste måltid. 

Det är varken hälsosamt, roligt eller rekommendabelt att svälta sig själv för att bli av med magfett. Därför bör du i stället se till att äta 5–7 små, dagliga måltider, så att din förbränning hela tiden hålls i gång. 

Många som vill gå ned i vikt ger sig ut på långa, uttråkande löprundor, men ser aldrig några resultat ändå på badrumsvågen. Då är det bättre att ersätta de långsamma löppassen med intervaller och högintensiv träning

Vill du veta mer om träning, skador, hälsa, motivation och mycket mer, så ska du teckna en prenumeration på Aktiv Träning HÄR. I magasinet får du alla nya rön om träning och inspiration till hur du får ett sundare och mer aktivt liv.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: