En bra matsmältning förebygger svullen mage.

© istock

Bra matsmältning ger platt mage

Trimmade magrutor ser inte lika imponerande ut om magen är svullen. Om du har problem med matsmältningen, så är det dags att göra något åt det nu för att du ska få maximalt utbyte av magrutekuren. Se här hur.

Det är inte bara fettvävnad som gör att magen kan se stor ut. Det kan en dålig matsmältning också göra. Om du går runt med en trög och svullen mage blir resultatet under magrutekuren inte lika bra. Om magen inte är i form behöver du hjälpa till att sätta lite fart på matsmältningen.

Ät två slags fibrer

En av de viktigaste metoderna för att få en bra matsmältning är att äta fiberrikt. Fibrerna hjälper dig nämligen att bli av med din uppsvällda och tröga mage. Bäst utbyte får du av fibrerna om du både äter upplösliga och oupplösliga fibrer. Medan de upplösliga fibrerna sväller och gör tarminnehållet tjockare och mjukare, så stimulerar de oupplösliga fibrerna insidan av tarmväggarna. Det sätter gång i den pumpande peristaltiken som pressar tarminnehållet vidare ned genom tarmsystemet så att du inte blir hård i magen.

Det bästa sättet att täcka behovet av bägge fibertyperna är att äta en varierad och fiberrik kost, t.ex. grova grönsaker som ärter, blomkål och broccoli.

Ljust kött och ägg är bra för matsmältningen

Förutom fibrer kan du underlätta matsmältningen genom att äta kött som är lättsmält. Många har säkert upplevt att rött kött från oxe, kalv, lamm och gris ligger kvar länge i magen och gör att matsmältningen blir trögare.

Ett bättre alternativ är därför ljust kött som fisk och fågel – inklusive ägg.

Probiotika är bra för magen

Pröva dig också fram med mjölk- och mejeriprodukter. En del upplever att tarmarna blir irriterade om de får i sig för mycket mjölkprodukter. Det gäller i synnerhet vanlig komjölk, medan ost och syrade mejeriprodukter brukar vara skonsammare för magen. I syrade mejeriprodukter är en del av laktosen omvandlad till laktas (mjölksyra) som är ”snällare” mot magen. En annan fördel med surmjölksprodukter är den tjocka konsistensen som gör att surmjölksprodukter smälts långsammare än vanlig mjölk. Slutligen är själva mjölksyrebakterierna bra för tarmfloran. Välj gärna produkter med probiotiska bakterier som överlever syrabadet i magen och som passerar levande ned i tarmarna. Där får de goda bakterierna fäste och bidrar därmed till att motverka tillväxten av skadliga bakterier. Det är långt ifrån alla syrade mejeriprodukter som innehåller probiotika. Det lättaste sättet att få i sig dem är genom att t.ex. äta en portion A-fil, Cultura eller någon annan probiotisk surmjölksprodukt till frukost.

Ladda ned din kostplan som ger dig magrutor här:

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: