Magrutor på 6 veckor KOST | Ät färre kalorier – ut med stärkelse, in med grönsaker och magert kött.© Colourbox

Ät färre kalorier

Ät mindre. Det är en helt avgörande del av taktiken för att bli av med bilringen. Kaloriintaget måste helt enkelt minska. Så bort med stärkelse, frukt och onyttiga fettkällor och in med kalorisnåla grönsaker och magert kött.

Ät mindre – och rör på dig lite mer. Som utgångspunkt är det en helt avgörande del av taktiken för att få bort bilringen. Om du har koll på matportionerna, så har du redan kommit en bra bit på vägen för att få bort några kilo.

Det innebär dock inte att du ska hoppa över några måltider, utan bara att du ska tänka lite extra på vad och hur mycket du äter. Aktiv Tränings kostplan som ger dig magrutor hjälper dig att få en bra bild av hur mycket du kan stoppa i dig en helt vanlig vardag när kaloriintaget ska hållas nere.

Ladda ned din kostplan som ger dig magrutor här:

Följ kostplanen som ger dig magrutor

För att du ska uppnå en märkbar viktminskning är det nödvändigt att du håller dig inom kostramarna 80–90% av tiden.

Du behöver inte räkna kalorier, men du bör hålla dig någorlunda inom de ramar med de mängder som anges i kuren. Det gäller åt bägge hållen eftersom det varken är bra att äta för lite eller för mycket.

Kostplanen är dock upplagd så att den ger dig en viss rörelsefrihet, i synnerhet när det gäller kalorisnåla livsmedel. Det spelar t.ex. ingen roll om din portion med grönsaker består av gurka eller morötter även om det är relativt stor skillnad på kaloriinnehållet. Det är inte det som fäller avgörandet.

Fett, frukt och stärkelse Däremot är det viktigare att fokusera på stärkelsekällorna, och det gäller också de nyttiga fullkornsvarianterna. Dessutom ska du vara uppmärksam på fettkällorna.

De första dagarna är det bra om du väger dina matportioner – åtminstone då du äter hemma – på en köksvåg. Det gör nämligen att du snabbt får ett hum om hur mycket du bör äta. Tänk också på att frukt rent allmänt innehåller många kolhydrater. Därför bör du inte frossa i frukt utan ät hellre en morot än en banan.

... Vill du få en överblick över ditt kaloriintag under dagen? Oavsett om du vill gå ner i vikt eller hålla vikten kan I FORM Kostdagbok användas som redskap för att hålla koll på din kost och ditt kaloriintag.

Prova I FORM Kostdagbok här

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: