Man med kettlebell
Undvik kramp

Kanske kan du slippa få kramp under nästa löprunda? 

© iStock

Lyft vikter - undvik kramp

Maratonlöpare som styrketränar drabbas inte lika ofta av kramp. Det visar en studie.

17 mars 2021 av Redaktionen

Kramp är en av löparens värsta fiender och i många år har experter grubblat över varför fenomenet uppstår och inte minst hur man kan undvika det. En studie pekar på att det kanske är styrketräning som är det effektivaste botemedlet mot kramp. 

En forskargrupp undersökte 98 deltagare i ett maratonlopp, varav 20 fick problem med kramp under eller direkt efter loppet. När man mätte löparnas grad av uttorkning och nivån av elektrolyter i kroppen, fanns det ingen signifikant skillnad mellan dem som hade fått kramp, och dem som inte hade fått det. De två faktorer som annars brukar anses som de främsta orsakerna till kramp verkade således inte ha någon avgörande betydelse. Däremot upptäckte man att löpare som styrketränade, som komplement till sin löpträning, hade en betydligt mindre risk att drabbas av muskelkramp.

Källa: Journal of Strength and Conditioning


AKUTHJÄLP: Gör så här om du får kramp:

  • Stretcha. Nästan alla kramptillstånd kan lindras om muskeln sträcks ut.
  • Massera. Lätt massage över ett krampartat område kan få spänningen att släppa, men det krävs ett visst tålamod – särskilt om man får kramp under en tävling.
  • Sänk tempot. När den värsta krampen har klingat av kan man som regel fortsätta med sin aktivitet. Men det gäller att dra ner på intensiteten så att man inte får problem igen.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: