Lätta vikter ger lika stora muskler som tunga vikter

Så ska du träna för att uppnå bäst effekt.

25 november 2018 av Jesper U. Larsen

De flesta som styrketränar tror nog att träning med tunga vikter är det effektivaste sättet att få större muskler. Men man kan faktiskt få lika bra resultat med lätta vikter. Den slutsatsen drar forskare i en analys som presenterades i The Journal of Strength and Conditioning Research.

Den gamla teorin har varit att tunga vikter är det enda som gäller för att bygga större muskler. Men nu bestämde sig alltså forskarna sig för att göra den hittills mest omfattande genomgången av de studier som existerar på området.

Tunga vikter ger bäst styrkeökning

De gick igenom 21 olika studier, som alla har jämfört effekten av styrketräning med lätta resp. tunga vikter. Slutsatsen blev att träning med tunga vikter föga överraskande är effektivast när det gäller att öka den maximala styrkan (1RM). Mer uppseendeväckande är att det inte är någon signifikant skillnad på effekten av lätta resp. tunga vikter när det gäller muskeltillväxt.

I studierna räknades vikter som motsvarade 60 % av 1RM som lätta, medan vikter motsvarande över 60 % av 1RM räknades som tunga.

Kom ihåg att träna till utmattning

Rekommendationen är dock inte att man alltid tränar med lätta vikter som man t.ex. kan lyfta 25 gånger – men du kan gärna göra det periodvis.  

Du ska dock inte tro att det är rena barnleken att träna med lätta vikter. För om du vill ha resultat krävs det att du fokuserar på att träna till utmattning. Och i början kommer det nog att kännas jobbigare än väntat  eftersom du kommer att få en hel del mjölksyra i musklerna. 

Vill du ha reda på ännu mer om allt från styrketräning till skador och motivation, så ska du teckna en prenumeration på Aktiv Träning HÄR. I magasinet får du alla nya rön om träning samt inspiration till hur du ska leva ett sundare och mer aktivt liv.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilka hälsorekommendationer har du svårast att följa?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: