Klarar The Mountain 501 kilo i marklyft?

Extrem hemmaträning: Hafþór Björnsson, ”The Mountain” i Game of Thrones, tränar just nu hemma i ett garage på Island för att lyfta över ett halvt ton i marklyft som den förste någonsin i världshistorien. Rekordförsöket livesänds i helgen.

1 april 2020 av Jesper U. Larsen

Han har vunnit titeln som världens starkaste man, spelat rollen som det brutala muskelberget ”The Mountain” i teveserien Game of Thrones, och den 2 maj kommer den isländske strongman-utövaren Hafþór Björnsson göra ett världsrekordförsök i marklyft med 501 kg.

När Aktiv Träning får en pratstund med strongman-utövaren, befinner han sig hemma på Island. Där har han hållit sig inne i sitt hus på grund av corona-situationen, och tränat har han gjort ute i garaget.


Det låter inte direkt som några perfekta förberedelser. Hur har det egentligen varit?

– Det skiljer sig faktiskt inte så mycket mot för hur det brukar vara. Jag är van vid att isolera mig. Jag brukar aldrig vara särskilt social inför stora tävlingar utan jag håller mig helst hemma. Här kan jag koncentrera mig på att få i mig mina sex måltider om dagen. Jag hade dock gärna tränat i mitt gym istället för i garaget, men det har fungerat rätt bra ändå. Jag har haft möjlighet att göra allt som krävs för att lyfta 501 kg, säger Hafþór Björnsson.

Ingen publik
Rekordförsöket skulle ägt rum vid strongman-tävlingen World’s Ultimate Strongman i Bahrain i april, men eftersom eventet blev inställt bestämde sig Björnsson för att göra försöket hemma på Island – med högst 20 personer på plats, vilket landets corona-regler föreskriver.


Är det en fördel eller nackdel för dig att rekordförsöket inte sker i samband med en tävling?

– När det är 10 000 åskådare på plats i en tävling, så får man självklart den adrenalinkick man behöver för att kunna prestera sitt bästa. Jag brukar dessutom alltid vara i toppform till tävlingar. Det blir nog lite svårare med så få personer i publiken, men jag vet att jag kommer att vara 100 procent fokuserad ändå när det är dags att lyfta. Jag är i mitt livs form och i mitt huvud har jag redan lyft 501 kg. Jag tvivlar inte det minsta på att jag kommer att lyckas när det väl gäller, säger Hafþór Björnsson.

Sur rival
Det är dock långtifrån alla som hejar på Björnsson. Britten Eddie Hall, som är den nuvarande världsrekordhållaren (500 kg), är sur över sättet som islänningen försöker att ta rekordet ifrån honom på. Ett världsrekord satt utanför en tävling ska aldrig kunna räknas som ett riktigt rekord, anser rivalen.

I sociala medier har kritiker och tvivlare också gått hårt åt Björnsson inför rekordförsöket.

Hur påverkar det dig?

– Alla framgångsrika personer får vid en eller annan tidpunkt haters efter sig, och jag tror faktiskt det skulle vara värre för mig om alla sa att de älskade mig och att jag klarar av att lyfta 501 kg när som helst. Det är lätt för folk att häva ur sig en massa framför datorskärmarna nuförtiden, men det är inget jag fäster mig vid. Jag använder det istället som motivation och tändvätska. Och jag ska bevisa att näthatarna har fel.

Hafthor Björnsson är också ambassadör för den nya energidrycken Reign Total Body Fuel.

Hans världsrekordförsök i marklyft livestreamas gratis på coresports.world lördagen den 2 maj kl. 18.00.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: