Det är bra att kombinera styrke- och konditionsträning. 

Hur kommer man lättast igång med konditionsträning?

Fråga: Jag brukar lyfta vikter på gymmet, men skulle gärna vilja träna lite kondition också. Hur kombinerar man dessa träningsformer på bästa sätt?

9 november 2021

SVAR: Styrketräning är en effektiv träningsform, men du har rätt i att du för hälsans skull också borde få upp pulsen regelbundet. Det behöver som tur är inte innebära långa, monotona pass på löpbandet. Om du ogärna vill låta bli vikterna, så kan du faktiskt konditionsträna även med vikter och maskiner. Knepet är att göra många repetitioner (15–20 st) och vila extremt kort tid mellan seten. Välj t.ex. ut tio bra övningar och gör tre set av varje övning på detta sätt. 


Ett annat upplägg är att du avslutar ditt styrketräningspass med en kort ”cardiofinisher”. Det innebär 5–10 minuters intensivt arbete i slutet av träningspasset, då du ger full gas och pressar fram de sista krafterna ur kroppen. Forskning bekräftar också att några få minuters högintensiv träning kan förbättra konditionen och höja mjölksyratröskeln betydligt. 


De korta slutspurterna kan genomföras på många olika sätt och med många olika övningar. Här är några förslag:

Tre bra slutspurter

  • BACKSPURTER - ställ in lutningen på löpbandet på 8–10 %. Löp 5–6 intervaller à 60 sekunder med 25 sekunder gåvila emellan.


  • CIRKELTRÄNING - kör ett varv med 15 boxhopp, 50 rephopp och 15 burpees. Därefter börjar du om och försöker hinna med så många varv som möjligt på 8 minuter. Pauserna ska vara så få och så korta som möjligt


  • MASKINKOMBO - kör igenom en runda på fem olika kardiomaskiner. På varje maskin tränar du intensivt i 1 minut och 30 sekunder. Promenaden över till nästa maskin är din vilopaus.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: