Har mina muskler vuxit?

Så mäter du för att se om du utvecklas på gymmet.

6 januari 2020

Om du brukar styrketräna regelbundet kan det vara bra att få det bekräftat någon gång att allt hårt slit faktiskt ger önskat resultat. Kanske kan du se i spegeln att du har blivit mer muskulös jämfört med innan du började träna, och kanske stramar den gamla t-shirten mer över bröstkorgen och på armarna än förut – men inget av detta ger någon särskilt bra överblick över hur du har utvecklats.

Om du vill mäta hur din muskeltillväxt utvecklar sig, kan du beräkna det så kallade SCG-värdet (skinfold corrected girth) med hjälp av hudvecksmätningar och omkretsmätningar som du gör på armar eller ben. Om dina överarmar t.ex. har vuxit i omkrets, så ger beräkningen dig en bra överblick över om det faktiskt beror på muskeltillväxt eller om du bara har ökat mängden fett.

Gör så här

Hudvecksmätningarna utförs med en enkel fettång som finns att köpa för under 100 kr, medan det räcker med ett vanligt måttband för att utföra omkretsmätningarna. Det är viktigt att du mäter på samma ställen varje gång. Antingen med avslappnad eller spänd muskulatur. Skriv ned vad du gör och ta gärna bilder på mätställena så att du vet exakt var du ska mäta nästa gång.

Skinfold corrected girth beräknas med hjälp av formeln: X - (3,14 * Y), där X är omkretsen (i cm) och Y är hudens tjocklek inkl. fettlager (i cm).

Ett exempel
Låt oss exempelvis säga att dina första mätningarna av överarmen ger följande siffror:

  • Omkrets på överarm = 40 cm.
  • Hudvecksmätning på överarm = 4 mm.
  • Skinfold corrected girth: 40 – (3,14 * 0,4) = 38,744.

3–6 månader senare mäter du på exakt samma ställen:

  • Omkrets på överarm = 41 cm.
  • Hudvecksmätning på överarm = 6 mm.
  • Skinfold corrected girth: 41 – (3,14 * 0,6) = 39,116.

Skinfold corrected girth är alltså större än vid första mätningen. Det bevisar att du har fått större muskler sedan sist, även om fett utgör en del.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: