Armhävningar är en styrkeövning som de flesta säkert har provat på någon gång. 3 x 10 eller 20 armhävningar är en vanlig träningsdos i många träningsprogram, men vårt förslag är ännu bättre: gör armhävningar lite då och då hela dagen – varje gång du får en liten rast.
Det kan t.ex. vara varje gång du ska på toaletten, eller när du öppnar kylskåpet. Poängen är att du bara gör hälften så många upprepningar som du klarar av. Det ger effekt utan svett. Kan du till exempel göra 20 armhävningar, nöjer du dig istället med 10. På så sätt utnyttjar du en av armhävningens många fördelar: att de kan utföras överallt. Övningen kräver inga redskap, minimalt med plats samt lite tyngdkraft. Så om du inte är astronaut är det bara att lägga sig ned på golvet och köra igång att träna hela kroppen.
Många muskler tränas samtidigt
Axlar Musklerna runt axlarna får jobba hårt för att hålla kroppen rak och stabil medan kroppen höjs och sänks.
Bröst Hela bröstmuskulaturen aktiveras när man gör armhävningar. När kroppen är närmast golvet känns det tydligt att bröstet spänns. Om det är länge sedan man gjorde armhävningar kommer det garanterat att ge träningsvärk i bröstet.
Baksidan av överarmarna När kroppen ska upp från golvet måste armbågarna sträckas ut och det är tricepsmuskeln på baksidan av överarmarna som ska sköta det mesta av arbetet. Det är en av orsakerna till att armhävningar är så effektiv träning för armarna.
Rygg Musklerna runt skulderbladen och den övre delen av ryggen aktiveras också, vilket bl.a. bidrar till stabiliteten.
Mage Armhävningar tränar också magmusklerna som aktiveras för att kroppen ska hållas alldeles rak medan armarna pumpar. Om man är svag i magmusklerna så märks det tydligt eftersom kroppen då ligger som en hängmatta mot golvet.