Man gör armhävningar

Tycker du att dina vanliga armhävningar har börjat bli lite tråkiga? Se här vad du kan göra. 

© iStock

Ge dina armhävningar ett lyft

Du behöver inte skippa din favoritövning bara för att din träning har gått i stå och du är i behov av förändring. Genom att justera en vanlig övning lite grann kan du utmana musklerna på ett helt nytt sätt. Här är fyra effektiva varianter av armhävningar.

1. Armhävning med gummiband

Om vanliga armhävningar har blivit för lätta för dig, så kan du öka belastningen under övningen. En möjlighet är att lägga en viktskiva på ryggen, men har du ingen kompis som kan hjälpa dig kan det vara rätt besvärligt. I stället kan du använda ett så kallat power band, som är en typ av träningsband. För bandet runt den övre delen av ryggen och lägg dig i armhävningsposition med en repända i varje hand. Själva övningen utförs som en vanlig armhävning – den är bara lite jobbigare

Armhävning med gummiband

1. Armhävning med gummiband

© iStock


>> FÅ MASSOR AV tips om träning, motivation, tävlingar, recept och förslag på övningar direkt i din mail. Klicka här för att få vårt populära nyhetsbrev. <<

2. Diamant-armhävning

Vid diamantarmhävningar håller du händerna under kroppen så att tummar och pekfingrar bildar rutertecknet på ett spelkort. Genom att placera händerna i denna position blir övningen inte bara jobbigare – du flyttar också den mesta belastningen från bröst och axlar till triceps. Det är alltså främst musklerna på överarmens baksida som får jobba när du pressar upp kroppen från golvet. Undvik att fladdra med armbågarna – håll dem intill kroppen både på väg ned och på väg upp. 

Dips är en effektiv övning för triceps. Se här hur du tränar muskeln med hjälp av en bänk.

Diamant-armhävning

 2. Diamant-armhävning

© iStock

3. Armhävning med handklapp  

Detta är en explosiv övning där du ska ta i maximalt när du sträcker på armarna. Dina händer ska nämligen lätta från golvet, och du ska nå så högt som möjligt så att du hinner göra en handklapp. Övningen lär dig att aktivera många muskler samtidigt eftersom hela överkroppen tvingas samarbeta för att få upp dig ”i luften”. Det är dock en övning som kräver lite tillvänjning. I början kan du bara fokusera på att låta händerna lätta från golvet och senare kan du lägga till handklappet. 

Armhävning med handklapp

3. Armhävning med handklapp 

© iStock

4. TRX atomic armhävning

Om du vill göra en annan tuff armhävningsvariant som tränar i stort sett hela kroppen och utmanar magmusklerna ännu mer än den vanliga varianten, så ska du testa TRX-band. Då ligger du i armhävningsposition med fotlederna i handtagen till TRX-bandet som hänger 25–30 cm över marken. Börja med att göra en armhävning, men så snart dina armar är helt raka igen skjuter du upp rumpan i luften och drar upp bägge knäna mot bröstet. Sträck sedan ut benen igen och upprepa övningen.

TRX atomic armhävning

4.TRX atomic armhävning

© iStock

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: