Fyra misstag som går ut över dina pull-ups

Få ut maximalt av din träning i pull-up-stången.

10 juni 2019 av Jesper U. Larsen

1. Du gör halva pull-ups.

Halva pull-ups är ett vanligt misstag som gör att övningen inte blir lika effektiv. För att utföra hela rörelsen ska du börja med att hänga med raka armar, dra dig upp så att hakan kommer upp ovanför stången och sänka dig kontrollerat ned tills armarna blir helt raka igen.

2. Du svingar med ben och höfter.

Det kan vara lockande att skapa ett momentum för att kunna göra flera repetitioner. Men om du tränar för att öka din styrka och muskelmassa, så är det ingen mening att ”fuska” eftersom det minskar belastningen på de muskler som du gärna vill träna. Rör kroppen rakt upp och ned i stället.

3. Du drar inte tillbaka axlarna.

Pull-ups tränar främst den breda ryggmuskeln, men det är lätt att du tar i för mycket med armarna istället för att aktivera ryggen på rätt sätt. För ned och ihop skulderbladen i början av rörelsen, och föreställ dig att du har dina armbågar i bakfickan så att de inte fladdrar hit och dit framför stången. Skjut upp bröstkorgen och titta rakt fram.

4. Du går för snabbt fram.

Om du inte klarar av att göra pull-ups ännu, så kan du välja en lättare variant istället för att kämpa dig upp i stången med helt fel teknik. Använd t.ex. ett gummiband som du binder runt stången och ned runt knät eller foten, och ta hjälp av gummibandet för att komma upp. Du kan också göra s.k. negativa pull-ups, då du börjar högst upp och sänker dig ned så långsamt som möjligt. Det gör att du blir starkare och snart klarar av att göra riktiga pull-ups.

Video: perfekta pull-ups. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken kardiomaskin är din favorit?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: