Fem varianter av armhävningar som du bör kunna

Med de här fem varianterna kan du ta dina armhävningar till nästa nivå.

7 november 2019 av Jesper U. Larsen

Alla armhävningar är inte lika. Det finns massor av olika varianter, och det går att göra övningen jobbigare genom att t.ex. öka belastningen på vissa muskelgrupper. Här är fem grymma varianter.

1. Lutande armhävning

Om du tycker att det har blivit för lätt att göra vanliga armhävningar, så kan du pröva med att placera fötterna på en bänk bakom dig. När du har fötterna högre upp så ökar du automatiskt den vikt du ska lyfta.
Gör så här

2. Diamant-armhävning

Här ska händerna hållas ihop, så att tummen och pekfingret bildar rutertecknet i en kortlek. Genom att placera händerna i denna position när du gör armhävningar, så flyttar du en del av belastningen från bröstkorg och axlar till triceps.
Gör så här

3. Armhävning med twist

I denna variant vrider du över kroppen åt ena sidan samtidigt som du sträcker upp ena armen. Det krävs att du pressar dig upp kraftfullt samtidigt som du jobbar med koordinationen och balansen.
Gör så här 

4. Armhävning med klapp

En explosiv armhävnings-variant, där du aktiverar många samtidigt. Hela överkroppen måste samarbeta för att du ska få till rörelsen.
Gör så här 

5. Enarms-armhävning med stöd

När du tar bort ena armen så måste den andra armen bära upp hela vikten, samtidigt som bålmusklerna får jobba extra hårt. Om du inte riktigt bemästrar enarms-armhävningar ännu, så kan du pröva denna variant där du har den ena armen långt ut till sidan. Den yttre armen fungerar bara som stöd medan du pressar dig upp med den mesta vikten förlagd på den inre armen.
Gör så här

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: