Fem saker vi gör på gymmet som är slöseri med tid

Tränar du så effektivt som du tror?

22 augusti 2017 av Jesper U. Larsen

De flesta har begränsat med tid att träna och därför vill de flesta också undvika att slösa bort tiden när de väl är på gymmet. Här är fem saker du bör undvika:

1. Att använda abduktormaskinen

Ett säkert sätt att slösa bort tid på är att välja de sämsta maskiner som gymmet har att erbjuda. Ska vi peka ut en maskin, så får det bli abduktormaskinen, där man sitter och pressar isär benen. Byt ut den t.ex. mot bulgarian split squat.

2. Att ta för långa pauser

Det är bara om du tränar med mycket tung belastning (1–4 repetitioner per serie) som det kan vara nödvändigt med pauser på 3 min. eller mer. Håll koll på tiden och undvik att kolla in Facebook under pauserna.

3. Att köra fem olika övningar för biceps

Många lägger in en hel rad bicepsövningar i programmet för att få stora ”guns”. Det är emellertid inte särskilt effektivt – och det tar tid från mer relevanta övningar. Du behöver bara köra 1–2 övningar ett par gånger i veckan för att vara helgarderad på bicepsfronten. Generellt bör stora basövningar, som involverar många muskler, utgöra grunden.

4. Att stretcha statiskt

Uppvärmning med statisk stretchning har visat sig inverka negativt på styrkan. Värm i stället upp med 5 min. i roddmaskinen följt av ett antal dynamiska stretchövningar.

5. Att stå i kö

Det är bra att ha en plan – men undvik att bli så låst av ditt program att du slösar bort tid på att stå i kö till de prylar du ska använda. Fortsätt vidare till nästa övning, eller lägg in en backup-övning som tränar samma muskler.   

Vill du ha reda på ännu mer om allt från styrketräning till skador och motivation, så ska du teckna en prenumeration på Aktiv Träning HÄR. I magasinet får du alla nya rön om träning samt inspiration till hur du ska leva ett sundare och mer aktivt liv.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken kardiomaskin är din favorit?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: