© istock

Explosiv styrka förlänger livet

Vill du leva längre? Då ska du fokusera på att träna explosiv styrka. Det visar en studie som en grupp brasilianska forskare ligger bakom.

19 september 2019

En bra explosiv styrka är viktig för att du ska kunna fira många födelsedagar till. Det är budskapet från en brasiliansk forskargrupp som ligger bakom en studie. Explosiv styrka är förmågan att utveckla mesta möjliga kraft på kortast möjliga tid. 

Det är en viktig faktor i idrotter där det ingår sprintryck, kast och hopp, men den explosiva styrkan används också till vardags om du t.ex. är på väg att ramla och snabbt måste parera, eller när du ska resa dig upp från en stol. 

Till studien rekryterade forskarna 3 878 personer med en genomsnittsålder av 59 år, och dessa fick testa sin explosiva styrka varefter de följdes i knappt sju års tid. Det visade sig att den fjärdedel som hade sämst explosiv styrka hade upp till 13 gånger större risk för att dö under uppföljningsperioden än de som låg över genomsnittet.

Bli mer explosiv

För att öka din explosiva styrka bör du försöka att lyfta vikterna så snabbt och kraftfullt som möjligt när du gör dina styrkeövningar. När du t.ex. kör bänkpress, så lyfter du upp skivstången från bröstkorgen med en explosiv rörelse (dock hela tiden med en bra teknik), varefter du sänker skivstången långsamt tillbaka. Du kan även använda fria vikter och lägga in plyometriska övningar, t.ex. boxhopp, i din styrketräning. 

Källa: European Society of Cardiology 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: