Kvinna som lyfter vikter.
© iStock

Du kan lyfta mer när andra tittar på

Forskning visar att man får extra krafter om någon tittar på en på gymmet. Förutom att man blir starkare ökar även självförtroendet och motivationen.

10 september 2018 av Redaktionen

Dra blickarna åt dig – och lyft mer vikter

Om din träningskompis – eller för den sakens skull en total främling – tittar på dig när du styrketränar, så finns det en bra chans att du kan prestera lite bättre än du annars skulle göra. 

Det har ett antal experter kommit fram till efter att ha observerat en grupp testpersoner som tränade bänkpress. Deltagarna fick genomföra tre set sammanlagt med så många repetitioner som möjligt under två dagar. 

Första gången var de ensamma när de tränade, andra gången stod två personer och tittade på. Det gjorde stor skillnad för deltagarna som inte bara klarade av att göra fler repetitioner inför publik; de upplevde också att träningen inte var lika tuff. 

Det blev resultatet trots att åskådarna var helt okända och i övrigt inte stöttade deltagarna det minsta när de tränade – de tittade bara på lite slött. 

Så mycket bidrog åskådarna med

  • Styrka: När deltagarna i studien fick träna bänkpress inför publik, så lyckades de göra fler repetitioner i rad. Mer exakt klarade de av att lyfta sammanlagt 11,2 procent mer i vikt. 

  • Motivation: Efter varje set fick deltagarna skatta på en skala mellan 6 och 20 hur ansträngande det kändes. Snittet låg på 13 med publik och 14 utan. Träningen kändes alltså lättare med publik. 

  • Självförtroende: Åskådarna gav deltagarna en ökad tro på sin egen förmåga. De var därmed mer benägna att tro på att de skulle orka göra lika många repetitioner som vid föregående set.
Källa: JSCR

Aktiv Träning rekommenderar: Effektivt träningsset

Vill du ha en stark kropp och slippa bli skadad? Just nu kan du få vårt stora träningsset till ett helt fantastiskt introduktionspris. Setet består av ett maghjul, en träningsmatta och gummiband samt en stor övningsguide så att du kan träna hela kroppen därhemma. Dessutom får du 3 nummer av Sveriges bästa träningsmagasin, Aktiv Träning, som varje månad innehåller massor av inspiration, motivation och goda råd till din träning. Och det bästa av allt är att du får hela paketet för ENDAST 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto – totalt 149 kr). Det har aldrig varit billigare att komma i form. Läs mer om det fantastiska erbjudandet här. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Har du känt dig stressad någon gång de senaste fyra veckorna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig