© iStockphoto

Dessa övningar ökar styrkan mest

Träna explosivt och bli starkare.

14 juni 2019 av Jesper U. Larsen

Om målet med din träning är att öka muskelstyrkan i benen så mycket som möjligt så är explosiva övningar nyckeln. Det hävdar i varje fall de brittiska forskare som ligger bakom en studie där man jämfört effekten av explosiva övningar med vanlig styrketräning.

När man gör box jumps, jumping lunges och andra plyometriska övningar med explosiva avstamp så sker en kraftig, kort sammandragning av musklerna. Och enligt studien är det en mycket effektiv träningsmetod för att bli starkare.

Mest styrka – inte muskler

”Vanlig styrketräning brukar bestå av långsamma sammandragningar med tunga vikter, vilket innebär hårt arbete. Denna studie visar att korta, snabba sammandragningar är relativt lätta att utföra och ett bra sätt att bygga styrka på,” säger forskningsledaren Jonathan Folland vid Loughborough University.

I studien undersöktes effekten av de två träningstypernas påverkan på den stora främre lårmuskeln. Medan explosiva övningar alltså var effektivast för att öka styrkan, så betonar forskarna att vanliga styrkeövningar är bäst för att öka muskelmassan.

Bra för löpare

Det ska understrykas att de 43 män som deltog i studien var otränade. Och därför ska man vara lite försiktig med att dra allt för många slutsatser.

Det är dock ingen tvekan om att plyometrisk träning kan vara värd att överväga – inte minst för löpare som vill förbättra sin löpekonomi med explosiva övningar.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken form av gruppträning föredrar du på gymmet?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: