Därför ska du träna unilateralt

Unilaterala övningar tränar en sida av kroppen i taget och bör alltid ingå i din styrketräning. Läs här om alla fördelar som du får av unilateral träning.

30 juni 2018 av Dina Christiansen

Unilaterala övningar kan ofta kännas svåra, klumpiga och tunga att utföra. De ställer nämligen högra krav på din balans, koordination och styrka, och just därför bör du alltid ha med dem som en del av din träning.

Unilateral träning innebär övningar som t.ex. split squats, marklyft med ett ben, rodd med en arm, plankan med axelklapp, enarmspress m.m.

Utjämnar styrkeskillnader

När du utför bilaterala övningar som knäböj eller bänkpress, då bägge sidor jobbar tillsammans, kan din starka sida ta över och kompensera för att den motsatta sidan är svagare. Unilaterala övningar tvingar bägge sidorna att arbeta självständigt, och på så sätt kan du träna på att utjämna eventuella styrkeskillnader. Det är alltid bra att börja med den svagare sidan så att den sätter standarden.

Ställer höga krav på bålen 

När du står på ett ben eller enbart har en vikt i ena handen, så tvingas bålen att motarbeta den obalans som råder. Pröva t.ex. att lägga dig i ”Plankan” och lyfta den ena armen. Du kommer att märka direkt att bålen spänns för att höften ska hållas kvar utan att du åker åt sidan.

Förbättrar balansen och stabiliteten

Unilaterala övningar tränar balansen, och det kommer antagligen att kännas lite vingligt i början. Det gör emellertid att de stabiliserande musklerna runt lederna aktiveras och att din balans förbättras. 

Även om unilaterala övningar är bra på många sätt, så innebär det inte att de ska ersätta alla bilaterala övningar. Det är bra att ha med en blandning av bägge typerna när man tränar. 

Vi rekommenderar: Smart löparbälte

Nu kan du förvara din mobil, dina nycklar och ditt kreditkort på ett lätt och säkert sätt när du tränar. Med detta smarta bälte kan du nämligen ta med dig alla viktiga saker på löprundan, cykeln eller när du ska till gymmet. Bältet har två fickor av ett stretchigt material som håller dina prylar på plats utan att du knappt märker att du har dem med dig.


I fickorna kan du ha med dig dina nycklar i den ena, medan mobilen ligger i tryggt förvar utan att bli repad i den andra. Den stora fickan har en liten öppning bak för ett par hörlurar, och dessutom är bältet vattenavvisande så att dina saker inte blir blöta. Just nu kan du få det smarta löparbältet tillsammans med 2 nummer av Sveriges bästa träningsmagasin, Aktiv Träning, för BARA 69:50 kr (+29:50 kr i porto och exp.avg). TOTALT 99 kr. Du får också en digital löparguide med massor av tips till hur du blir en snabbare och bättre löpare. Läs mer om erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Ställer du in träningen om det är ruskväder?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: