Därför ska du använda hantlar

Brukar du aldrig träna med hantlar på gymmet? I så fall går du miste om de här fördelarna.

24 april 2018 av Nichlas Warming og Jesper U. Larsen

Om du är van vid att styrketräna i maskiner eller med skivstänger, så kan hantlarna ge variation i din träning och göra de övningar som du ev. kört fast med lite effektivare. Här är fyra fördelar med att träna med hantlar:

1. Större rörelseutslag

I vissa maskiner och övningar med skivstång blir rörelseutslaget (range of motion) begränsat – t.ex. i bänkpress, när rörelsen stoppas när skivstången nuddar bröstkorgen. Med hantlar kan du få ett större rörelseutslag, vilket ger bra förutsättningar för muskeltillväxt.

2. Ökad rörelsefrihet

När du tränar med skivstänger och i maskiner, så tvingas du ofta följa en låst rörelsebana med ett låst handgrepp. Hantlar ger däremot ökad rörelsefrihet, så att du kan undvika vissa ledställningar som ger smärta.

3. Ökat krav på stabilisering

Den ökade rörelsefriheten som du får med hantlarna gör att du tvingas jobba mer med att stabilisera vikten. Därmed aktiveras många av de små muskelgrupperna runt lederna. Det ökar också kravet på balansen och förmågan att spänna bålen.

4. Mindre obalans

Det är mycket vanligt att man är starkare i den ena sidan av kroppen än i den andra. I maskiner eller med skivstänger kan den starka sidan tvingas ta över när den svaga är uttröttad, vilket skapar asymmetri. Genom att träna med hantlar minskar möjligheten att kompensera med den starka sidan. 

Få ut mer av träningen

Vill du ha ut mer av din träning? Då ska du använda rätt prylar. Just nu kan du få en snygg träningströja från Craft tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto och exp.avg. Totalt 149 kr). Tröjan är tillverkad av ett lätt, mjukt och elastiskt material som följer alla dina rörelser. Den är dessutom suverän på att transportera bort överskottsvärmen från kroppen, vilket innebär att den kan användas till i stort sett allt – t.ex. promenader i skogen, träning på gymmet eller härliga löprundor.

Tröjan kostar i vanliga fall 599 kr, men just nu kan du få den tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto och exp.avg. Totalt 149 kr). Läs mer om det fantastiska erbjudandet här – och stort lycka till med din träning.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilka godsaker har du svårast att motstå?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig