Styrketräning får musklerna att växa och det är precis vad du behöver för att forma rumpan. 

© iStock

Därför är rumpan platt trots att du tränar

Om du inte märker någon effekt på rumpan trots att du tränar massor så läs mer här. Vi berättar vad du ska göra om du vill stoltsera med en välformad rumpa.

19 februari 2019 av Maria Albøg Jespersen // I FORM

En vältränad rumpa kan förbättra din kroppshållning, öka förbränningen, ge dig en bättre löpstil, minimera risken för skador – och som en extra bonus: få dig att se snygg ut i tajta kläder.

Dina gener, din kost och dina motionsvanor påverkar hur fettet sätter sig och därmed om din rumpa är platt eller rund.

Men lyckligtvis finns det flera saker du kan göra om du inte har en kurvig rumpa av naturen. Här är tre saker som du förmodligen glömmer att tänka på i jakten på en rund och fast rumpa.

1. Du gör primärt squats

Det är riktigt att sätt-dig-på-huk-övningen är effektiv om du vill ha en fast, rund rumpa. Men övningen aktiverar också den främre lårmuskeln. Det bästa är därför att satsa på flera unilaterala övningar, där båda sidorna av kroppen får arbeta oberoende av varandra. T ex kan du göra drop lunges eller 1-bens marklyft, som får bättre tag i musklerna på rumpan.

2. Du springer på plant underlag

Många aktiverar inte rumpan tillräckligt i våra vardagsrörelser, men om du vill ha fast rumpa är det något du bör tänka på hela tiden – och som minst när du tränar. Det kan du bl a göra genom att springa i trapport och i backig terräng, eller genom att lägga in explosiva spurter på dina löprundor. Det ställer större krav på hur du rör dina ben – och därmed din rumpa.

3. Du rör inte vid din rumpa

Det kanske verkar märkligt att slå på eller massera din rumpa. Men det aktiverar nervsystemet så att musklerna drar ihop sig mer, vilket ger fasta och runda former.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: