Man som lyfter vikter.


© iStock

Bli stark med färre träningspass

Det är inte antalet styrketräningspass i veckan som är avgörande för dina resultat, visar forskningsstudier. Läs här hur det hänger ihop.

15 februari 2019 av Redaktionen

Så blir du starkare

Föredrar du många korta styrketräningspass i veckan, eller föredrar du hellre att köra färre men längre träningspass? Den goda nyheten från experterna är att du kan göra precis det som passar bäst in i din vardag.

Träningsfrekvensen (antalet gånger du tränar i veckan) verkar nämligen inte ha någon större betydelse för muskeltillväxten om volymen (det totala antalet kilo du lyfter under en vecka) är densamma. 

Den slutsatsen drar forskare som har gått igenom ett antal existerande studier på området. I en annan studie fick 27 män antingen träna tre eller sex gånger i veckan under sex veckor. De lyfte lika många kilo totalt under veckan, och det vara bara frekvensen som skiljde mellan de två grupperna. 

Efter försöket hade grupperna förbättra sig lika mycket styrkemässigt. Även när det gällde muskeltillväxt var utvecklingen i stort sett identisk. Dock gav tre träningspass i veckan större muskeltillväxt i biceps. 

Källa: Journal of Science and Medicine in Sport 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Var föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: