Kvinna som styrketränar.
© iStock

Bantningsmyt: Man kan inte gå ned i vikt bara genom att styrketräna

Även om du inte förbränner supermycket kalorier, så är styrketräning ändå bra för den som vill gå ner i vikt. Här tittar vi närmare på myten och förklarar varför styrketräning är bra för den som vill gå ned i vikt.

11 juni 2018 av Martin Kreutzer

Stämmer det verkligen att man inte kan gå ned i vikt av att styrketräna?

Den felaktiga teorin 

Kaloriförbrukningen blir så låg när man styrketränar att det nästan bara är slöseri med tid att gå till gymmet. Det är mycket bättre att konditionsträna eftersom det ger 2-5 gånger bättre utbyte per minut.

Fakta

Det stämmer att man förbränner relativt få kalorier när man styrketränar. Dock är styrketräning bra även för den som vill gå ned i vikt.

En av de saker som talar för det är att du inte bara förbränner kalorier medan du tränar – du får en ökad förbränning även i flera dygn efteråt. Du kan faktiskt förbränna upp till 50 procent mer kalorier än det som du uppnår under själva träningspasset. Viktigare är dock att styrketräning under en bantningskur kan bidra till en optimal kroppsförändring och ett mer estetiskt resultat. Viktminskning handlar ju egentligen inte om att bli av med några kilo, utan om att bli av med kroppsfett och då passar styrketräning perfekt.

Genom att träna musklerna 2–3 gånger i veckan under bantningskuren så kommer 90–100 % av viktnedgången att bestå av fett.

Om du däremot struntar i att styrketräna kan du räkna med att bara 60–80 procent av viktnedgången består av fett. Resten är muskelmassa. Nettoresultatet blir därför mycket bättre om du även lägger in något styrkepass.

Som ett extra plus hjälper den bibehållna muskelmassan till att hålla dig slank, för ju större musklerna är, desto mer förbränner du även när du slappar i tevesoffan. 

Lösningen

Prioritera styrketräning och fokusera på att träna kroppens stora muskelgrupper i låren, rumpan, bröstryggen och bröstet. Det mest effektiva är att gå till gymmet och göra vanliga övningar som knäböj, bänkpress och ryggdrag. 

Se till att välja en belastning som tvingar musklerna att jobba hårt. Målet är 3–4 set med 8–15 reps av varje övning. Ta korta pauser (ca 1 minut) emellan.

Om du inte har möjlighet att träna på gym så kan ett alternativ vara att du tränar hemma. Hemmaträning, där du gör armhävningar, kroppshävningar och knäböj, är mycket effektivt. 

Vi rekommenderar: Smart löparbälte

Nu kan du förvara din mobil, dina nycklar och ditt kreditkort på ett lätt och säkert sätt när du tränar. Med detta smarta bälte kan du nämligen ta med dig alla viktiga saker på löprundan, cykeln eller när du ska till gymmet. Bältet har två fickor av ett stretchigt material som håller dina prylar på plats utan att du knappt märker att du har dem med dig.


I fickorna kan du ha med dig dina nycklar i den ena, medan mobilen ligger i tryggt förvar utan att bli repad i den andra. Den stora fickan har en liten öppning bak för ett par hörlurar, och dessutom är bältet vattenavvisande så att dina saker inte blir blöta. Just nu kan du få det smarta löparbältet tillsammans med 2 nummer av Sveriges bästa träningsmagasin, Aktiv Träning, för BARA 69:50 kr (+29:50 kr i porto och exp.avg). TOTALT 99 kr. Du får också en digital löparguide med massor av tips till hur du blir en snabbare och bättre löpare. Läs mer om erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilka godsaker har du svårast att motstå?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig