Uthållighet

Män är kanske starkare, men kvinnor är betydligt uthålligare. Det visar ny amerikansk forskning.

© iStockphoto

Är män eller kvinnor uthålligast?

Få svar på vilket kön som blir klart minst uttröttad efter naturlig långvarig, dynamisk muskelaktivitet. Kort sagt: vilket kön är uthålligast.

30 augusti 2017 av Hans Westhausen Gottlieb

Det är välkänt att män är starkare muskulärt än kvinnor – åtminstone rent generellt. Däremot pekar ny forskning på att kvinnor är mycket uthålligare än män.

I en studie vid University of British Columbia fick en grupp män och kvinnor, som alla var lika bra tränade, göra en övning som enbart belastade vadmuskeln. De fick helt enkelt böja fotleden så snabbt de kunde 200 gånger i sträck, medan sensorer registrerade hastigheten och kraften i deras rörelser samt den elektriska aktiviteten i musklerna.

Resultatet visade att männens rörelser var snabbare och kraftfullare i början, men männen blev både mer och snabbare uttröttade än de kvinnliga försöksdeltagarna.

Bättre kvinnliga ultralöpare?

Forskarna valde att testa vadmuskeln eftersom den är viktig när man gör helt vanliga rörelser till vardags, t.ex. när man står, går och löper.

En av forskarna bakom försöket, Brian Dalton, förväntar sig emellertid att resultatet skulle vara detsamma om man mätte på andra muskelgrupper.

”Vi vet från tidigare försök att när det gäller t.ex. ultra-traillopp så är männen oftast snabbast till mål, men kvinnorna är mycket mindre trötta när de kommer i mål. Om det skulle finnas ultra-ultra-maraton, så skulle kvinnorna mycket väl kunna dominera den grenen,” säger Brian Dalton.

Vill du ha reda på ännu mer om allt från styrketräning till skador och motivation, så ska du teckna en prenumeration på Aktiv Träning HÄR. I magasinet får du alla nya rön om träning samt inspiration till hur du ska leva ett sundare och mer aktivt liv.

Källor: Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism och Science Daily

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Känner du dig otrygg att springa i mörkret?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: