Mand i sportstøj løfter håndvægt, styrketræning, en mand, fritlagt, glad, halvtotal

10 snabba resultat av styrketräning

Här får du 10 riktigt bra skäl att lyfta skrot.

5 maj 2010 av Camilla De Thiersant

Förutom att styrketräning är bra för vikten, benstommen och förebygger ryggbesvär så hjälper styrketräning även mot huvudvärk, sjukdomar och skador.

  • Du håller vikten då större muskler ökar förbränningen För varje kilo muskler du lägger på dig ökar din förbränning - även när du sover. Ju äldre du blir, desto viktigare är det att hålla kroppen i trim utan att lägga på onödigt med fett. För redan när du fyllt 30 år börjar ämnesomsättningen när du vilar att avta. Därefter kommer du märka att förbränningen minskar med mellan 2 och 5 procent per år, om du inte hittar en motstrategi - det är då som styrketräning är den perfekta lösningen för dig.

  • Du blir en bättre löpare Löpare kan förbättra sin löpekonomi med styrketräning. Du märker snart att du kan springa både snabbare och längre med en lägre energiförbrukning, om du tränar tre hårda styrkepass i veckan. En grupp erfarna löpare förbättrade sin löpekonomi med 8-10 procent efter 10 veckors styrketräning, visar en studie från universitetet i Alabama. Det motsvarar en förbättring på 20-24 minuter på en maratontid om fyra timmar.

  • Du lever längre och ökar livskvaliteten Forskning visar att muskelmassa och styrka är de primära biologiska markörerna hos människor. Det betyder att muskelmassa är en avgörande indikator för hur gammal kroppen är rent biologiskt, och i vilken takt den åldras. . Undersökningar från Tufts universitet i USA visar att när muskelmassan sjunker sänks även ämnesomsättning, lungkapacitet och blodsockertolerans. Kolesterolet och blodtrycket försämras också. I stället kan du faktiskt leva längre och vara friskare om du ser till att bygga upp och bevara en stark muskelmassa.

  • Du slipper huvudoch ryggbesvär Har du ofta spänningshuvudvärk och ont i ryggen, kan ett besök på gymmet i många fall vara ett sätt att få bukt med besvären. En vältränad överkropp innebär att musklerna kan ge ett bättre stöd för ryggen; därmed får du också en stabilare kroppshållning. Kom ihåg att träna både rygg- och magmuskler, eftersom de fungerar som en korsett som effektivt stödjer överkroppens leder och motverkar belastningssmärtor. Är nacken din ömma punkt så är träning med vikter effektivt. En undersökning gjord av det nationella forskningscentret kring arbetsmiljö i Danmark visade att kroniska nacksmärtor minskade med hela 79 procent, efter endast 10 veckors styrketräning. 20 minuters träning, tre gånger om dagen, var dosen.

  • Du får starkare ben av styrketräning När du lyfter vikter så ökar belastningen på benen. Och varje gång du styrketränar så bildas små mikroskopiska benbrott som direkt börjar repareras genom att ny benvävnad bildas. Resultatet blir ett starkare skelett och en högre bentäthet för varje gång du styrketränar. På lång sikt skyddar det dig från att utveckla benskörhet senare i livet. Ett starkt skelett minskar naturligtvis också risken för att du ska råka ut för ett benbrott redan idag, oavsett om du springer, hoppar eller får en kraftig tackling ute på fotbollsplanen.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: